ßßß Cookit - przepis na Mini hamburgery

Mini hamburgery

nazwa

Wykonanie

Nowy rok przywitałam z mini hamburgerami zjadłam ich sześć sztuk:)) a co tam malutkie pachnące domowe jak się temu oprzeć. Długo szukałam przepisu taki co by mnie zadowolił, aby ta bułka miała to coś była miękka pachnąca no i znalazłam.
SKŁADNIKI; zrobiłam 16 mini bułeczek oraz 4 większe czas przygotowania ok 2h
- 680 g mąki pszennej (użyłam typ 550)
- 200 ml mleka
- ok 200 ml wody
- 2 łyżeczki cukru
- 7 g drożdży suchych lub 14 g świeżych
- 2 łyżki masła (rozpuścić w rondelku)
- 1 łyżeczka soli morskiej
dodatkowo
- jako do smarowania
- sezam
- do kotletów wykorzystałam łopatkę wieprzową, która zmieliłam
- rukole
- szalotkę
- płaty kanapkowe z ogórka domowego wyrobu
- paprykę czerwona świeżą
- ketchup domowej roboty
SPOSÓB WYKONANIA BUŁEK
- do miski wsypuję mąkę, która mieszam ze solą, w garnuszku rozpuściłam masło do niego dodałam wodę, mleko, i rozkruszyłam drożdże i dodałam cukru. Wszystko razem rozmieszałam i wlałam do mąki. Wyrobiłam ciasto na lśniące i elastyczne (ok 10 min)
- po tym czasie przykryłam bawełniana ściereczka po godzinie podwoiło swoja objętość
- ciasto odgazowałam(kilku krotnie ponownie wyrobiłam)
- uformowałam rulonik i pocięłam go na części
- z każdej formowałam bułeczkę tworząc sakiewkę zwijając ciasto w dół
- każdą bułkę delikatnie przygniotłam dłonią
- przykryłam blaszkę ponownie ściereczką na ok 30 min to ponownego wyrośnięcia
- wstawiam do nagrzanego do 200 C piekarnika i piekę przez 15 minut.
- bułeczki są pyszne równie na drugi dzień, aby były ponownie cieplutkie i chrupiące oblewam delikatnie wodą i wstawiam do piekarnika nagrzanego na 200 C na 4- 5 minut
- mięso zmieliłam doprawiłam i usmażyłam i podałam je z moimi ulubionymi dodatkami, twórczość dowolna :)
Źródło:http://basiawkuchni.blogspot.com/2014/01/mini-hamburgery.html