Wykonanie
Nowy rok przywitałam z mini hamburgerami zjadłam ich sześć sztuk:)) a co tam malutkie pachnące domowe jak się temu oprzeć. Długo szukałam przepisu taki co by mnie zadowolił, aby ta
bułka miała to coś była miękka pachnąca no i znalazłam.

SKŁADNIKI; zrobiłam 16 mini bułeczek oraz 4 większe czas przygotowania ok 2h- 680 g
mąki pszennej (użyłam typ 550)- 200 ml
mleka- ok 200 ml
wody- 2 łyżeczki
cukru- 7 g
drożdży suchych lub 14 g świeżych- 2 łyżki
masła (rozpuścić w rondelku)- 1 łyżeczka
soli morskiejdodatkowo- jako do smarowania-
sezam- do kotletów wykorzystałam
łopatkę wieprzową, która zmieliłam-
rukole-
szalotkę- płaty kanapkowe z
ogórka domowego wyrobu-
paprykę czerwona świeżą-
ketchup domowej roboty

SPOSÓB WYKONANIA
BUŁEK- do miski wsypuję
mąkę, która mieszam ze
solą, w garnuszku rozpuściłam
masło do niego dodałam
wodę,
mleko, i rozkruszyłam
drożdże i dodałam
cukru. Wszystko razem rozmieszałam i wlałam do
mąki. Wyrobiłam ciasto na lśniące i elastyczne (ok 10 min)- po tym czasie przykryłam bawełniana ściereczka po godzinie podwoiło swoja objętość- ciasto odgazowałam(kilku krotnie ponownie wyrobiłam)- uformowałam rulonik i pocięłam go na części- z każdej formowałam bułeczkę tworząc sakiewkę zwijając ciasto w dół- każdą
bułkę delikatnie przygniotłam dłonią- przykryłam blaszkę ponownie ściereczką na ok 30 min to ponownego wyrośnięcia- wstawiam do nagrzanego do 200 C piekarnika i piekę przez 15 minut.- bułeczki są pyszne równie na drugi dzień, aby były ponownie cieplutkie i chrupiące oblewam delikatnie
wodą i wstawiam do piekarnika nagrzanego na 200 C na 4- 5 minut-
mięso zmieliłam doprawiłam i usmażyłam i podałam je z moimi ulubionymi dodatkami, twórczość dowolna :)