Wykonanie
Jak co roku jednego dnia przed świętami pieczemy z córka pierniczki. Zostało już naprawdę niewiele czasu więc tym razem mam przepis na " szybkie pierniczki" nie potrzebują czasu na zmiękczenie ani czasu chłodzenia w lodówce. Zagniatamy, rozwałkujemy, wycinamy i pieczemy gotowe:) Szybko łatwo przyjemnie :) a ile radości przy tym mają małe szkraby zresztą ja też. W tym roku postawiliśmy na nieco inny kształt pierniczka."Pierniczki czorty"

Mina zdobiącego dziecka pierniczki - bezcenna!

SKŁADNIKI: składniki na ok 55 szt zależy od wielkości foremek-300 g
mąki pszennej-100 g
mąki żytniej pełnoziarnistej-2 duże
jajka-13 dag
cukru pudru-10 dag
masła, roztopionego-10 dag
miodu-1 łyżka
przyprawy do piernika(
pisałam o tym tu klik )-1 łyżka
kakao-1 łyżeczka
sody oczyszczonejDO DEKORACJI-do dekoracji użyłam kilka kolorowych drażetek, kropelki
czekoladowe na oczka, z
cukru pudru zrobiłam buźki i przykleiłam na nie noski i oczka, użyłam też barwików w żelu do
cukru pudru
SPOSÓB WYKONANIA:- wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić. Ciasto może być klejące, ale nie dodawać
mąki.- Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je teraz
mąką (tyle, by się nie kleiło). Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut. Studzić na kratce. Dowolnie udekorować.Moje krasnali przy tworzeniu :- moją inspiracja do przepisu pochodzi z tu


Smacznego