Wykonanie
Lubię
mięso :) a że czas już prawie zimowy i święta nadciągają
przyprawa do piernika nie opuszcza mnie w tym czasie:) Jak już wspomniałam w poprzednim
poście, że czas "piernikowoania" rozpoczęty a nie samym
ciasteczkiem człowiek żyję to powstały "
żeberka piernikowe z sosem
czekoladowo-
chili" Czy dla takich osób jak ja "mięsożerców" :) może być coś lepszego niż połączenie
mięsa z
czekoladą i aby nie było tak słodko dodane moc
chili. Myślę, że nie :) połączenie w sam raz na taki okres co jest przed nami.Czas przygotowania ok 50 min po zamarynowaniu
mięsa.

SKŁADNIKI :-
żeberka ok 1kg-
sól morska-
pieprz świeżo zmielony-
przyprawa korzenno- piernikowa 2 łyżki (
pisałam o niej tu)-
papryka chili 2szt-
cukier brązowy 2szt-
oliwa-
ocet balsamiczny ok 50mlSKŁADNIKI DO SOSU:-
wino czerwone wytrawne 250ml-
miód 3 łyżki-
cebula szalotka 2szt- świeży
imbir kawałeczek-
tymianek świeży 2 gałązki-
papryka chili 1 mały strączek-
pieprz świeżo zmielony do smaku-
czekolada gorzka 2 tabliczkiWYKONANIE-
mięso myje osuszam i kroje na kawałki (po jednym
żeberku) doprawiam
przyprawami,
octem balsamicznym,
cukrem, podlewam
oliwą i zostawiam do zamarynowania najlepiej na noc w lodówce- po zamarynowaniu obsmażam na patelni to zbrązowienia z każdej strony, układam w naczyniu żaroodpornym podlewam
wywarem z patelni, kroję w to
papryczki chili i wkładam do rozgrzanego piekarnika na ok 40 min na początku naczynie przykrywam ale pod sam koniec odkrywam, aby
mięso się przyrumieniło.- w tym czasie przygotowuje sos- mieszam
miód z
winem dodaję pokrojoną
cebulę,
tymianek oraz
imbir pokrojony w paski ,
paprykę chili.- zagotuję w małym garnku, aż częściowo zredukuje płyn ok 15 min- przelewam sos przez sitko i ponownie wstawiam na ogień dodając kawałki
gorzkiej czekolady, którą energicznie mieszam do zgęstnienia sosu doprawiam odrobina świeżo zmielonego
pieprzuPo upieczeniu wyciągam kawałki
żeberek i podaję z sosem, równie dobrze smakują w toważystwie
kaszy gryczanej .Polecam są naprawdę pyszne rozgrzewające z głębokim smakiem no i przepysznym sosem.