ßßß
Cookit - przepis na Puszysty tort imieninowy
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Puszysty tort imieninowy
Składniki
Cukier
Cukier waniliowy
Mąka
Proszek do pieczenia
Wanilia
Porto
Bita śmietana
Śmietana śnieżka
Ser mascarpone
Mleko
Kawa rozpuszczalna
Woda
Likier amaretto
Likier kawowy
Wykonanie
Dziś mam dla Was przepis na chyba najbrzydszy tort jaki popełniłam, ale jest tak pyszny, że muszę się podzielić przepisem. Tym razem nie będzie dietetycznie ale za to bardzo apetycznie. Lekki, puszysty z nutą
kawowo
alkoholową
, po prostu niebo w gębie :)
Biszkopt
:8 jaj7 łyżek
cukru
1 opakowanie
cukru waniliowego
8 łyżek
mąki
łyżeczka
proszku do pieczenia
Białka
ubij na sztywno, dodaj
cukier
i
cukier waniliowy
, dalej ubijaj. Dodaj
żółtka
. Wsyp
mąkę
i
proszek do pieczenia
. Piecz w okrągłej blaszce (średnica 26 cm) ok 35-40 minut w temperaturze 180 st. C
Krem:2
waniliowe
kremy do
tortów
2 opakowania
bitej śmietany
śnieżka
250 g
serka mascarpone
1 opakowanie
cukru waniliowego
600 ml
mleka
Do
mleka
wsyp kremy i
śnieżki
. Ubij na sztywno. Dodaj
serek
mascarpone
i
cukier waniliowy
dokładnie zmiksuj. Dobrze jest rozmieszać
serek
przed dodaniem do masy.
Poncz:2 łyżki
kawy rozpuszczalnej
200 ml gorącej
wody
100 ml
amaretto
lub
likieru kawowego
Zimny
biszkopt
przetnij na 3 części. Spód nasącz chłodnym pączem i posmaruj 1/3 masy. Połóż drugi
biszkopt
i nasącz go i posmaruj 2 częścią kremu. Przykryj trzecim
biszkoptem
i nasącz. Pozostałą masą pokryj cały
biszkopt
. Włóż do lodówki na ok. godzinę.Tort można dowolnie udekorować. Ja swój polałam
białą czekoladą
rozpuszczoną z
mlekiem
, a brzeg obsypałam wiórkami kokosowymi.
Źródło:
http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2015/01/puszysty-tort-imieninowy.html
Przepisy powiązane
Tiramisu
Tiramisu
Tiramisu
Tiramisu
Tiramisu
Składniki powiązane (0)