ßßß Cookit - przepis na Puszysty tort imieninowy

Puszysty tort imieninowy

nazwa

Wykonanie

Dziś mam dla Was przepis na chyba najbrzydszy tort jaki popełniłam, ale jest tak pyszny, że muszę się podzielić przepisem. Tym razem nie będzie dietetycznie ale za to bardzo apetycznie. Lekki, puszysty z nutą kawowo alkoholową, po prostu niebo w gębie :)
Biszkopt:
8 jaj
7 łyżek cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
8 łyżek mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubij na sztywno, dodaj cukier i cukier waniliowy, dalej ubijaj. Dodaj żółtka. Wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Piecz w okrągłej blaszce (średnica 26 cm) ok 35-40 minut w temperaturze 180 st. C
Krem:
2 waniliowe kremy do tortów
2 opakowania bitej śmietany śnieżka
250 g serka mascarpone
1 opakowanie cukru waniliowego
600 ml mleka
Do mleka wsyp kremy i śnieżki. Ubij na sztywno. Dodaj serek mascarpone i cukier waniliowy dokładnie zmiksuj. Dobrze jest rozmieszać serek przed dodaniem do masy.
Poncz:
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
200 ml gorącej wody
100 ml amaretto lub likieru kawowego
Zimny biszkopt przetnij na 3 części. Spód nasącz chłodnym pączem i posmaruj 1/3 masy. Połóż drugi biszkopt i nasącz go i posmaruj 2 częścią kremu. Przykryj trzecim biszkoptem i nasącz. Pozostałą masą pokryj cały biszkopt. Włóż do lodówki na ok. godzinę.
Tort można dowolnie udekorować. Ja swój polałam białą czekoladą rozpuszczoną z mlekiem, a brzeg obsypałam wiórkami kokosowymi.
Źródło:http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2015/01/puszysty-tort-imieninowy.html