ßßß
Składniki na ok 12 babeczekWarstwa czekoladowa1/2 szkl kaszy gryczanej1 szkl. wody1/2 tabliczki gorzkiej czekolady5 łyżek masła4 łyżki mąki razowej2 jaja4 łyżki cukruKaszę gotujemy do miękkości, a następnie blendujemy. Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lub jak ja w mikrofali i łączymy z kaszą. Jaja ubijamy z cukrem do białości i łączymy z kaszowo-czkoladową masą, na koniec dodajemy mąkę i dokładnie całość mieszamy. Wykładamy do foremek ( ja tradycyjnie użyłam silikonowych, niewymagających natłuszczania)
Warstwa serowa350 g sera twarogowego ( u mnie tradycyjnie president)4 łyżki cukru2 jajaaromat waniliowy1 łyżka mąki ziemniaczanejOddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem do białości, a następnie mieszamy z serem, mąką ziemniaczaną i aromatem waniliowym. Na koniec delikatnie mieszamy z pianą z białek. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na warstwę kaszy i pieczemy w 180 st. C ok 35 minut do tzw suchego patyczka.

Smacznego :)