Wykonanie
Poniedziałek powitał mnie jakąś przytłaczającą szarością, a w takie szare dni zawsze mam ochotę na
czekoladę, dlatego dziś przepis na ciasto
czekoladowo kokosowe. Poza tym, że jest ono bardzo smaczne, lekkie i wilgotne, ma dodatkową zaletę - bardzo łatwo i szybko się je robi.
Ciasto
czekoladowe:3
jajka1 szkl.
cukru3/4 szkl.
oleju1 szkl.
mąki1 łyżka
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaJajka ubić z
cukrem na puszystą pianę, dodać
olej ,
mąkę ,
kakao , proszek i wymieszać. Połowę ciasta wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 10 minut w temp. 180 st.C.Wkładka kokosowa:4 łyżki
kaszy manny100 g
wiórków kokosowych (bardzo drobnych lub zmielonych)2 szkl.
mleka1 szkl.
cukruWszystkie składniki wymieszać i zagotować często mieszając , pogotować ok 5 minut aż masa zgęstnieje. Wyłożyć ją na podpieczony spód
czekoladowy, wyrównać, polać pozostałą częścią ciasta
czekoladowego i piec jeszcze ok 30 minut w 180 st. C.Po ostudzeniu można polać
polewą czekoladową, lub tak jak ja to zrobiłam oprószyć
cukrem pudrem.Prawda, że proste? A jakie pyszne.