ßßß
Ciasto kruche:150 g mąki (ja użyłam pszennej pełnoziarnistej)50 g cukru80 g masła1 łyżeczka kakao2 łyżki jogurtu naturalnegoWszystkie składniki połączyć ze sobą, uformować kulę i jeśli mamy czas schłodzić w lodówce przynajmniej 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i przełożyć do tortownicy. Podpiec 10-15 minut w 180 st. C do zarumienienia.Masa serowa750 g - twarogu (ja użyłam presidenta z biedronki)4 - jajka200 g - cukru1 łyżka - cukru waniliowegoszczypta solibudyń waniliowy500 g - śliwek węgierekBiałka ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę, a żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Do utartych żółtek dodajemy ser oraz budyń i mieszamy. Do serowo jajecznej piany delikatnie wmieszamy pianę z białek.Na podpieczonym spodzie układamy połówki śliwek, skórką do dołu dzięki temu nie puszczą zbyt dużo soku. Na śliwki wykładamy serową masę i pieczemy ok godziny w 180 st. C. Po upieczeniu pozostawiamy w zamkniętym piekarniku do ostudzenia, dzięki temu nasz sernik nie opadnie.Czekoladowa pianka1 tabliczka gorzkiej czekolady150 ml - śmietanki 30%płatki czekoladowe, lub gorzka czekolada do posypania po wierzchuCzekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietankę ubijamy i powoli łączymy z czekoladą, wykładamy na zimny sernik i posypujemy płatkami czekoladowymi.Smacznego