Wykonanie
Witajcie, zatem zaczynamy moją przygodę z blogowaniem.Dziś astronomiczne lato żegna się z nami płacząc deszczem, jakby chciało powiedzieć "jeszcze nie chcę odchodzić", na osłodę tego szarego dnia mam dla Was sernik sernik ze
śliwkami pod
czekoladową chmurką. Przepis inspirowany sernikiem Ewy Wachowicz, ale zmodyfikowany by było zdrowiej i bardziej fit.Ciasto jest pyszne, lekkie i puszyste, dojrzałe
śliwki dodają smaczku
słodyczy sernika i
śmietanowo czekoladowej pianki, a kruchy spód przełamuje w ciekawy sposób puszystość i delikatność całej reszty.

Ciasto kruche:150 g
mąki (ja użyłam pszennej pełnoziarnistej)50 g
cukru80 g
masła1 łyżeczka
kakao2 łyżki
jogurtu naturalnegoWszystkie składniki połączyć ze sobą, uformować kulę i jeśli mamy czas schłodzić w lodówce przynajmniej 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i przełożyć do tortownicy. Podpiec 10-15 minut w 180 st. C do zarumienienia.Masa serowa750 g -
twarogu (ja użyłam presidenta z biedronki)4 -
jajka200 g -
cukru1 łyżka -
cukru waniliowegoszczypta
solibudyń waniliowy500 g -
śliwek węgierek
Białka ubijamy ze szczyptą
soli na puszystą pianę, a
żółtka ucieramy z
cukrem i
cukrem waniliowym. Do utartych
żółtek dodajemy
ser oraz
budyń i mieszamy. Do
serowo jajecznej piany delikatnie wmieszamy pianę z
białek.Na podpieczonym spodzie układamy połówki
śliwek, skórką do dołu dzięki temu nie puszczą zbyt dużo soku. Na
śliwki wykładamy
serową masę i pieczemy ok godziny w 180 st. C. Po upieczeniu pozostawiamy w zamkniętym piekarniku do ostudzenia, dzięki temu nasz sernik nie opadnie.Czekoladowa pianka1 tabliczka
gorzkiej czekolady150 ml -
śmietanki 30%płatki czekoladowe, lub
gorzka czekolada do posypania po wierzchu
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Schłodzoną
śmietankę ubijamy i powoli łączymy z
czekoladą, wykładamy na zimny sernik i posypujemy
płatkami czekoladowymi.Smacznego