ßßß Cookit - przepis na Krem z dyni z ciecierzycą

Krem z dyni z ciecierzycą

nazwa

Wykonanie

Dawno nie robiłam żadnej zupy i miałam ochotę na jakiś gęsty, zawiesisty i sycący krem. W domu uchowała się jeszcze jedna dynia piżmowa, które na szczęście są u mnie dostępne przez cały rok, postanowiłam więc przygotować zupę z jej wykorzystaniem. Choć na blogu jest już kilka zup dyniowych, tym razem postanowiłam dodać do niej ciecierzycę. Pomysł na tę potrawę pochodzi z książki "Jamie 15 minut" z moimi drobnymi modyfikacjami. Jestem fanką Jamiego, podoba mi się to jak przygotowuje jedzenie i jak porusza się w kuchni. Postanowiłam wypróbować kolejny z jego przepisów i choć mam wątpliwości czy te zupę można zrobić w 15 minut, to z pewnością jest ona łatwa i stosunkowo szybka do przygotowania - spokojnie można zmieścić się w 30 minutach ;)
Składniki :
1-2 szalotki lub dymka
1 papryczka chili
pół dyni piżmowej
3 małe marchewki
kostka rosołowa (drobiowa lub warzywna)
gałązka świeżego rozmarynu
litr wrzątku
puszka ciecierzycy (400g)
szczypta słodkiej i ostrej papryki
łyżka oliwy
sól i pieprz
Przygotowanie :
Szalotkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować razem z rozmarynem, papryczką chili i kostką rosołową.
Dynie obrać i marchewkę, pozbawić pestek, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować.
W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej zmiksowaną masę cebulową z rozmarynem, chili i bulionówką. Dodać poszatkowaną dynię i marchewkę. Zalać wrzątkiem i gotować pod przykryciem kilkanaście minut aż warzywa będą miękkie.
Zmiksować.
Dodać ciecierzycę z puszki, zupę podgrzać, doprawić do smaku papryką, solą (ostrożnie) i pieprzem. Podawać natychmiast przybraną jogurtem greckim.
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2015/03/krem-z-dyni-z-ciecierzyca.html