Wykonanie
Dawno nie robiłam żadnej zupy i miałam ochotę na jakiś gęsty, zawiesisty i sycący krem. W domu uchowała się jeszcze jedna
dynia piżmowa, które na szczęście są u mnie dostępne przez cały rok, postanowiłam więc przygotować zupę z jej wykorzystaniem. Choć na blogu jest już kilka zup
dyniowych, tym razem postanowiłam dodać do niej
ciecierzycę. Pomysł na tę potrawę pochodzi z książki "Jamie 15 minut" z moimi drobnymi modyfikacjami. Jestem fanką Jamiego, podoba mi się to jak przygotowuje jedzenie i jak porusza się w kuchni. Postanowiłam wypróbować kolejny z jego przepisów i choć mam wątpliwości czy te zupę można zrobić w 15 minut, to z pewnością jest ona łatwa i stosunkowo szybka do przygotowania - spokojnie można zmieścić się w 30 minutach ;)

Składniki :1-2
szalotki lub
dymka1
papryczka chilipół dyni piżmowej3 małe
marchewkikostka rosołowa (drobiowa lub warzywna)gałązka świeżego
rozmarynulitr wrzątkupuszka
ciecierzycy (400g)szczypta słodkiej i
ostrej paprykiłyżka
oliwysól i
pieprz
Przygotowanie :
Szalotkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować razem z
rozmarynem,
papryczką chili i
kostką rosołową.
Dynie obrać i
marchewkę, pozbawić pestek, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować.W garnku rozgrzać
oliwę i przesmażyć na niej zmiksowaną masę
cebulową z
rozmarynem,
chili i bulionówką. Dodać poszatkowaną
dynię i
marchewkę. Zalać wrzątkiem i gotować pod przykryciem kilkanaście minut aż warzywa będą miękkie.Zmiksować.Dodać
ciecierzycę z puszki, zupę podgrzać, doprawić do smaku
papryką,
solą (ostrożnie) i
pieprzem. Podawać natychmiast przybraną
jogurtem greckim.


Smacznego!