ßßß Cookit - przepis na Biff Lindstrom - kotleciki z buraczkami

Biff Lindstrom - kotleciki z buraczkami

nazwa

Wykonanie

W związku z trwającą akcją kulinarną Kuchnia Skandynawska 2014 organizowaną przez Mopsika, postanowiłyśmy wraz z Mirabelką, Panną Malwinną i Mopsem, w ramach wspólnego gotowania przygotować danie mięsne z tej kuchni.
Na początek chciałabym napisać kilka słów o kuchni skandynawskiej, ponieważ jak dotąd nie miałam z nią styczności, a poszukując odpowiedniego przepisu trochę o niej poczytałam i nieco zapoznam się z jej specyfiką. Doszłam do wniosku, dla niektórych może oczywistego, inni z kolei może się ze mną nie zgodzą, ale wydaje mi się, że kuchnia ta jest ciężka, tłusta i mało urozmaicona (mówię tu o daniach mięsnych). Potrawy są proste, a dania składają się zaledwie z kilku składników. Przepisy również są krótkie i treściwe, można by rzec - minimalistyczne. Wydaje mi się, że wynika to ze specyfiki tych krajów - ich położenia, klimatu oraz charakteru mieszkańców - potomków Wikingów.
W krajach skandynawskich drób jest znacznie mniej popularny niż w pozostałej części Europy, choć również się go jada, dominuje tam jednak baranina, wołowina, wieprzowina oraz dziczyzna.
Przepis na moje dzisiejsze danie pochodzi z książki "Skandynawia od kuchni". Wybrałam go ponieważ wydawał mi się najciekawszy i najbardziej urozmaicony, a połączenie mięsa mielonego z buraczkami i kaparami wzbudziło moje duże zainteresowanie. Jednym słowem kotleciki te powinny być kwaskowe. Udały się wyśmienicie, są delikatne i mięciutkie, powiedziałabym nawet - puszyste. Sądzę że to za sprawą bułki tartej nasączonej wodą. Polecam!
Składniki :
400-500g mięsa mielonego mieszanego (wieprzowo - wołowego)
4 łyżki bułki tartej
1 jajko
1 czerwona cebula
2 buraczki ugotowane lub marynowane (użyłam gotowanych)
1-2 łyżki kaparów*
sol, pieprz
Przygotowanie :
Bułkę tarta wsypać do kubka i zalać woda, odstawić i poczekać aż nasiąknie.
Do dużej miski wrzucić wszystkie składniki: mięso mielone, jajko, starte na tarce buraczki, drobno pokrojona cebule, posiekane kapary, bułkę tarta wraz z woda, sol i pieprz. Wszystko dokładnie wyrobić, następnie formować średniej wielkości kotleciki. Smażyć powoli na rozgrzanym tłuszczu.
Podawać z ziemniakami i sałatką (u mnie kiszony ogórek).
*Jeżeli używacie marynowanych buraczków, możecie użyć nieco mniej kaparów, jeśli jednak korzystacie z gotowanych buraczków (ja kupuje już ugotowane, pakowane w folie, są bardzo wygodne i zaoszczędza się masę czasu na gotowaniu. Wiem, że w PL można też takie kupić np. w Lidlu) dodajcie więcej kaparów.
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2014/11/biff-lindstrom-kotleciki-z-buraczkami.html