Wykonanie
Jeżeli tak, to ten post jest specjalnie dla Ciebie :) Barwienie
jajek w domowym zaciszu jest zawsze ogromną frajdą, ale też wyzwaniem. Natura dała nam wiele możliwości, więc dlaczego z nich nie skorzystać? Takie jednobarwne
jaja są bardzo eleganckie, klasyczne. Pięknie prezentują się jako ozdoba koszyczka, czy stołu... No ale dobrze, do rzeczy :)
Najlepsze do
barwienia to
jajka o białej skorupce, najładniej chwytają kolor i prosiłabym by tylko takich używać. Wkładamy takie
jaja to roztworu
wody i naturalnego barwnika, gotujemy. Im więcej barwnika, tym wyraźniejszy kolor. Podobnie z czasem gotowania - im dłużej gotujemy, tym kolor lepiej chwyta się skorupek. Warto też każde
jajo po zakończonym barwieniu przetrzeć wacikiem z
masłem, zabieg ten pozwoli dłużej zachować kolor. Do gotowania jaj z barwikami naturalnymi ZAWSZE dodać także łyżkę
octu. Czasem
wywar należy przygotować nawet kilka dni przed, by pozwolić na uwolnienie naturalnego barwnika. Na "łapu capu" to można bawić się tylko z
cebulą ;) a jeżeli faktycznie chcesz zabarwić
jajka i nie przeżyć rozczarowania, to postępuj z moimi instrukcjami :)I wygląda to tak w stosunku do koloru:by uzyskać różowy: należy ugotować
jaja z
buraczkami ( na 1 l
wody 1 szklanka tartych
buraków). Przed wyciągnięciem dodać
octu do roztworu. Można także skorzystać z łupin
buraka. Pozostawić w rozworze
jaja na kilka godzin, lub włożyć je kilka godzin przed gotowaniem do roztworu.żółty: na ten kolor barwi się wieloma sposobami. Najpopularniejsza jest
kurkuma lub
curry (dać nawet całe opakowanie na 1 litr
wody), jednak warto zwrócić uwagę też na
skórkę pomarańczową,
szafran, liście brzozy i olchy, korę
młodej jabłoni, trzcina i rumianek. Tu najlepiej wstawić
jaja bezpośrednio do zimnej
wody i gotować razem z barwnikiem. Pozostawić w nim jeżeli potrzebujemy intensywnego koloru, nawet na kilka godzin lub całą noc.jasny brąz/złoty otrzymamy zabarwiając
jajka łupinkami z białej
cebuli. Jest to chyba najbardziej znany sposób. Gotujemy
jaja razem z łupinkami. Tu wymogów nie ma praktycznie żadnych. Im więcej łupin, tym intensywniejszy kolor.brunatny po czarny -
jajka gotować z młodziutkimi łupinkami od
orzechów włoskich, takich pierwszych wiosennych, ale teraz ciężko będzie je dostać. na kolor zielony
jaja zabarwimy korzystając z
młodych zbóż, dodatkiem
świeżego szpinaku do gotowania czy pokrzywy. Gotować wraz z dodatkami w wywarze. Jednak by kolor ładnie chwycił warto
wywar zacząć przygotowywać już dwa dni przed. Pierwszego dnia zamoczyć zielone części, kolejnego je zagotować, a w dniu trzecim gotować już z
jajkami. Wiecie, że są dostępne także naturalnie zielone jajka?niebieski kolor otrzymamy dzięki
czerwonej kapuście. Jest tu troszkę więcej oczekiwania, ale warto :)
Kapustę poszatkować, posolić, zalać
wodą z
octem, odstawić na kilka godzin lub całą noc by uwolnił się barwnik. Dodać
jajka i ugotować. Bardzo Intensywny kolor może wymagać leżakowania jaj nawet przez całą noc w wywarze.by otrzymać kolor czerwony należy dodać do gotowania łupinki z
cebuli czerwonej.niektórzy być może chcieliby tez poprawić biel
jajka, wystarczy dodać
octu do gotowania :)
Czekam na Wasze efekty!Pozdrawiam cieplutko :)