Wykonanie
Dziś gościły na naszym
śniadaniowym stole. Trochę się ich bałam, zrobiłam pierwszy raz i wyszły chyba takie jak trzeba.. jak myślicie?

składniki:jaj ka
woda (ok. 10cm wysokości w małym garnku)2-3 łyżki
octuWodę z
octem doprowadzamy do wrzenia (nie solimy).
Jajko rozbijamy do miseczki nie bezpośrednio do garnka bo nie uda nam się idealnie 'położyć'
jajka na wodzie.Wrzącą
wodę delikatnie mieszamy tworząc wir i wlewamy
jajko.

Nie zrażajcie się, że będzie to tak wyglądać po wlaniu
jajkaGotujemy ok. 2 minuty. Jeżeli chcemy aby
żółtko bardziej się ścięło przedłużamy do 3-4 minut. Łyżką cedzakową wyławiamy
jajko i przekładamy do miseczki z zimną
wodą i zdjemujemy wszelkie nierówności aby nadać
białku ładny kszałt. Podajemy od razu.Jeżeli chcemy je wykorzystać później zostawiamy w misce z zimną
wodą i odgrzewamy w gorącej przed podaniem.

Miłego dnia!