Wykonanie
W piątki postanowiłam publikować posty z przepisami wegetariańskimi, choć niezbyt rygorystycznymi, ponieważ będą one zawierały
sery,
jajka,
mleko, a skoro piątek, to także od czasu do czasu pojawią się
ryby ;)Dziś chciałabym zaproponować Wam proste tartletki z
pomidorami i
mozzarellą.
Składniki :ciasto kruche (gotowe lub z tego przepisu)
pomidorki koktajlowe
mozarella100ml
mleka100ml
śmietany1
jajkosól,
pieprzgałka muszkatołowabazylia i
oreganoPrzygotowanie :Formy do tarletek wyłożyć
ciastem, przykryć papierem lub folią i wysypać
groszkiem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 15 minut.Po tym czasie tartletki wyjąć z piekarnika, zdjąć obciążenie, i napełnić je
pomidorkami poprzekrawanymi na połówki oraz
mozzarellą, zalać mieszaniną
mleka,
jajek i przypraw, wstawić do piekarnika i zapiekać przez kilkanaście minut, aż tartletki będą z wierzchu złociste.
Smacznego!