ßßß
Składniki:Na ciasto:500g mąki pszennej7g suszonych drożdży2-3 łyżki oliwy z oliwek250ml wodyłyżeczka soliNa farsz:opakowanie kiełbaski chorizo (u mnie 430g)3 spore cebuleczerwona paprykaczarne oliwkiszczypiorek
Przygotowanie:Drożdże ze szczyptą cukru zalać niewielką ilością letniej wody, dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę, aby zaczęły pracować. Mąkę przesiać do dużej miski, wlać oliwę, sól i dodać drożdże. Wszytko dokładnie wymieszać i zacząć wyrabiać ciasto, ugniatać przez około 5 minut, lub do czasu aż będzie gładkie i jednolite. Ciasto ufotmować w kulę i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, lub do czasu aż podwoi swoją objętość.Piekarnik rozgrzać do 230st C. Dużą blachę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozwałkować na wielkość formy i przełożyć na blachę, ciasto ewentualnie rozciągnąć do rogów blachy. Piec przez około 20 minut lub do czasu aż ciasto urośnie i lekko zbrązowieje.Chorizo pokroić w plasterki i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Smażyć przez chwilę aż tłuszcz zacznie się wytapiać, wtedy dodać cebulę pokrojoną w półplasterki. Wszystko smażyć na niewielkim ogniu aż chorizo będzie ładnie przypieczone, a cebulka skarmelizowana.Ciasto wyjąć z piekarnika i układać na nim farsz z przesmażonego chorizo z cebulą, następnie ułożyć na nim czerwoną paprykę pokrojoną w paski, oliwki i posypać szczypiorkiem. Podawać z pomidorem.
Smacznego!