Wykonanie
Do hiszpańskiej akcji Zuzi postanowiłyśmy wspólnie przygotować cocę - hiszpański placek z dodatkami, zbliżony do znanej zapewne wszystkim pizzy. Różnica polega na tym, że tu spód piecze się sam, a natępnie na już upieczonym układa się dowolne dodatki. U mnie dodatkami była przesmażona z
cebulką kiełbaska chorizo,
czerwona papryka i
oliwki.Wraz ze mną wyzwania podjęły się: Mirabelka, Panna Malwinna i Zuzia

Składniki:Na ciasto:500g
mąki pszennej7g
suszonych drożdży2-3 łyżki
oliwy z oliwek250ml
wodyłyżeczka
soliNa farsz:opakowanie
kiełbaski chorizo (u mnie 430g)3 spore
cebuleczerwona paprykaczarne oliwkiszczypiorek
Przygotowanie:
Drożdże ze szczyptą
cukru zalać niewielką ilością letniej
wody, dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę, aby zaczęły pracować.
Mąkę przesiać do dużej miski, wlać
oliwę,
sól i dodać
drożdże. Wszytko dokładnie wymieszać i zacząć wyrabiać ciasto, ugniatać przez około 5 minut, lub do czasu aż będzie gładkie i jednolite. Ciasto ufotmować w kulę i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, lub do czasu aż podwoi swoją objętość.Piekarnik rozgrzać do 230st C. Dużą blachę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozwałkować na wielkość formy i przełożyć na blachę, ciasto ewentualnie rozciągnąć do
rogów blachy. Piec przez około 20 minut lub do czasu aż ciasto urośnie i lekko zbrązowieje.Chorizo pokroić w plasterki i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Smażyć przez chwilę aż tłuszcz zacznie się wytapiać, wtedy dodać
cebulę pokrojoną w półplasterki. Wszystko smażyć na niewielkim ogniu aż chorizo będzie ładnie przypieczone, a
cebulka skarmelizowana.Ciasto wyjąć z piekarnika i układać na nim farsz z przesmażonego chorizo z
cebulą, następnie ułożyć na nim
czerwoną paprykę pokrojoną w paski,
oliwki i posypać
szczypiorkiem. Podawać z
pomidorem.

Smacznego!