ßßß Cookit - przepis na Hiszpańska coca z chorizo

Hiszpańska coca z chorizo

nazwa

Wykonanie

Do hiszpańskiej akcji Zuzi postanowiłyśmy wspólnie przygotować cocę - hiszpański placek z dodatkami, zbliżony do znanej zapewne wszystkim pizzy. Różnica polega na tym, że tu spód piecze się sam, a natępnie na już upieczonym układa się dowolne dodatki. U mnie dodatkami była przesmażona z cebulką kiełbaska chorizo, czerwona papryka i oliwki.
Wraz ze mną wyzwania podjęły się: Mirabelka, Panna Malwinna i Zuzia
Składniki:
Na ciasto:
500g mąki pszennej
7g suszonych drożdży
2-3 łyżki oliwy z oliwek
250ml wody
łyżeczka soli
Na farsz:
opakowanie kiełbaski chorizo (u mnie 430g)
3 spore cebule
czerwona papryka
czarne oliwki
szczypiorek
Przygotowanie:
Drożdże ze szczyptą cukru zalać niewielką ilością letniej wody, dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę, aby zaczęły pracować. Mąkę przesiać do dużej miski, wlać oliwę, sól i dodać drożdże. Wszytko dokładnie wymieszać i zacząć wyrabiać ciasto, ugniatać przez około 5 minut, lub do czasu aż będzie gładkie i jednolite. Ciasto ufotmować w kulę i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, lub do czasu aż podwoi swoją objętość.
Piekarnik rozgrzać do 230st C. Dużą blachę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozwałkować na wielkość formy i przełożyć na blachę, ciasto ewentualnie rozciągnąć do rogów blachy. Piec przez około 20 minut lub do czasu aż ciasto urośnie i lekko zbrązowieje.
Chorizo pokroić w plasterki i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Smażyć przez chwilę aż tłuszcz zacznie się wytapiać, wtedy dodać cebulę pokrojoną w półplasterki. Wszystko smażyć na niewielkim ogniu aż chorizo będzie ładnie przypieczone, a cebulka skarmelizowana.
Ciasto wyjąć z piekarnika i układać na nim farsz z przesmażonego chorizo z cebulą, następnie ułożyć na nim czerwoną paprykę pokrojoną w paski, oliwki i posypać szczypiorkiem. Podawać z pomidorem.
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2014/06/hiszpanska-coca-z-chorizo.html