ßßß
Składniki:pierś z kurczaka (w oryginalnym przepisie udka)łyżka mąki2-3 szalotki2 ząbki czosnku1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu400g brązowych pieczarek1 łyżka koncentratu pomidorowego150ml wina marsala (użyłam sherry)200ml bulionu wolowegoolej do smażenia
Przygotowanie:Kurczaka posolić i popieprzyć, oprószyć mąką i przesmażyć na niewielkim ogniu aż się przyrumieni, zdjąć z patelni. Dolać oleju i przesmażyć na nim drobno posiekaną szalotkę, wyciśnięty przez praskę czosnek, rozmaryn i smażyć do czasu aż cebula zmięknie. Dodać pokrojone pieczarki i chwilę smażyć, następnie dodać koncentrat pomidorowy, wino, bulion i kurczaka, wszystko dokładnie, ale delikatnie wymieszać, zmniejszyć ogień i pozwolić, aby powoli się gotowało przez około 15-20 minut (jeżeli przygotowujecie to danie z udek, może zająć to trochę więcej czasu, należy sprawdzić czy mięso jest ugotowane, czy nie ma krwi przy kości). Podawać z ryżem!
Smacznego !