ßßß Cookit - przepis na Kurczak marsala

Kurczak marsala

nazwa

Wykonanie

W ramach wspólnego gotowania postanowiliśmy przygotować danie z jednego przepisu. Wybór padł na kurczaka z pieczarkami w winie marsala, p rzepis pochodzi z bloga Meals in Heels . Początkowo podchodziłam z rezerwą do tego dania, nie byłam pewna jak będzie smakowało, ale ostatecznie okazało się fantastyczne, aromatyczne, po prostu przepyszne. Polecam!
W wyzwaniu udział wzięli:
Mirabelka, Panna Malwina i Pela .
Składniki:
pierś z kurczaka (w oryginalnym przepisie udka)
łyżka mąki
2-3 szalotki
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
400g brązowych pieczarek
1 łyżka koncentratu pomidorowego
150ml wina marsala (użyłam sherry)
200ml bulionu wolowego
olej do smażenia
Przygotowanie:
Kurczaka posolić i popieprzyć, oprószyć mąką i przesmażyć na niewielkim ogniu aż się przyrumieni, zdjąć z patelni. Dolać oleju i przesmażyć na nim drobno posiekaną szalotkę, wyciśnięty przez praskę czosnek, rozmaryn i smażyć do czasu aż cebula zmięknie. Dodać pokrojone pieczarki i chwilę smażyć, następnie dodać koncentrat pomidorowy, wino, bulion i kurczaka, wszystko dokładnie, ale delikatnie wymieszać, zmniejszyć ogień i pozwolić, aby powoli się gotowało przez około 15-20 minut (jeżeli przygotowujecie to danie z udek, może zająć to trochę więcej czasu, należy sprawdzić czy mięso jest ugotowane, czy nie ma krwi przy kości). Podawać z ryżem!
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2013/11/kurczak-marsala.html