Wykonanie
W ramach wspólnego gotowania postanowiliśmy przygotować danie z jednego przepisu. Wybór padł na
kurczaka z
pieczarkami w
winie marsala, p rzepis pochodzi z bloga Meals in Heels . Początkowo podchodziłam z rezerwą do tego dania, nie byłam pewna jak będzie smakowało, ale ostatecznie okazało się fantastyczne, aromatyczne, po prostu przepyszne. Polecam!W wyzwaniu udział wzięli:Mirabelka, Panna
Malwina i Pela .

Składniki:
pierś z kurczaka (w oryginalnym przepisie udka)łyżka
mąki2-3
szalotki2 ząbki
czosnku1 łyżka posiekanego świeżego
rozmarynu400g brązowych
pieczarek1 łyżka
koncentratu pomidorowego150ml
wina marsala (użyłam
sherry)200ml
bulionu wolowego
olej do smażenia

Przygotowanie:
Kurczaka posolić i popieprzyć, oprószyć
mąką i przesmażyć na niewielkim ogniu aż się przyrumieni, zdjąć z patelni. Dolać
oleju i przesmażyć na nim drobno posiekaną
szalotkę, wyciśnięty przez praskę
czosnek,
rozmaryn i smażyć do czasu aż
cebula zmięknie. Dodać pokrojone
pieczarki i chwilę smażyć, następnie dodać
koncentrat pomidorowy,
wino,
bulion i
kurczaka, wszystko dokładnie, ale delikatnie wymieszać, zmniejszyć ogień i pozwolić, aby powoli się gotowało przez około 15-20 minut (jeżeli przygotowujecie to danie z udek, może zająć to trochę więcej czasu, należy sprawdzić czy
mięso jest ugotowane, czy nie ma
krwi przy kości). Podawać z
ryżem!

Smacznego !