ßßß
Składniki:1 średnia cebula1 ząbek czosnku2 łodygi trawy cytrynowej (użyłam suszonej)0,5 łyżeczki kurkumypuszka mleka kokosowego (400ml)1 limonka (sok i skórka)1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie, można zastąpić niewielką ilością bulionu rybnego)szczypta cukru250g filetu z łososiakolendraolej do smażenia
Przygotowanie:W woku rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej drobno posiekaną cebule, rozgnieciony i pokrojony ząbek czosnku, skórkę otartą z limonki. Smażyć przez około 5 minut, lub do czasu aż cebula będzie miękka, w razie potrzeby podlać odrobiną wody. Zgnieść łodygi trawy cytrynowej, dodac je do cebuli razem z kurkumą, smażyć przez chwilę ciągle mieszając. Wlać mleko kokosowe, sok z limonki, sos rybny i cukier - dokładnie wymieszać. Zagotować, zmiejszyć ogień i gotować przez 10 minut, do czasu aż sos zgęstnieje. Dodać łososia pokrojonego w kawałki wielkości kęsa i gotować przez kilka minut, aż ryba będzie gotowa, a sos gęsty i kremowy. Dodać kolendrę, delikatnie wymieszać i natychmiast podawać, najlepiej z ryżem.
Smacznego!