Wykonanie
Wspaniełe
curry z
łososia w sosie
kokosowym. Proste i szybkie danie, a jednocześnie niesamowicie aromatyczne i świeże, dzieki
limonce i
trawie cytrynowej, ponadto wygląda wspaniale i bardzo
słonecznie za sprawa
kurkumy. Jest to idealne danie do przygotowania na szybko po pracy, ale jego wygląd i smak sparawia, że może także być idealną potrawą do zaserwowania na większym przyjęciu. Polecam!

Składniki:1 średnia
cebula1 ząbek
czosnku2 łodygi
trawy cytrynowej (użyłam suszonej)0,5 łyżeczki
kurkumypuszka
mleka kokosowego (400ml)1
limonka (sok i skórka)1 łyżka
sosu rybnego (opcjonalnie, można zastąpić niewielką ilością
bulionu rybnego)szczypta
cukru250g filetu z
łososiakolendraolej do smażenia

Przygotowanie:W woku rozgrzać
oliwę, przesmażyć na niej drobno posiekaną
cebule, rozgnieciony i pokrojony ząbek
czosnku, skórkę otartą z
limonki. Smażyć przez około 5 minut, lub do czasu aż
cebula będzie miękka, w razie potrzeby podlać odrobiną
wody. Zgnieść łodygi
trawy cytrynowej, dodac je do
cebuli razem z
kurkumą, smażyć przez chwilę ciągle mieszając. Wlać
mleko kokosowe,
sok z limonki,
sos rybny i
cukier - dokładnie wymieszać. Zagotować, zmiejszyć ogień i gotować przez 10 minut, do czasu aż sos zgęstnieje. Dodać
łososia pokrojonego w kawałki wielkości kęsa i gotować przez kilka minut, aż
ryba będzie gotowa, a sos gęsty i kremowy. Dodać
kolendrę, delikatnie wymieszać i natychmiast podawać, najlepiej z
ryżem.

Smacznego!