ßßß Cookit - przepis na Ciasto z bananowo-orzechowe

Ciasto z bananowo-orzechowe

nazwa

Wykonanie

Dziś kolejne wyzwanie wspólnego gotowania, wraz ze mną podjęły się go Mopsik, Siaśka, Wiera i Gin . Dziś miałyśmy przygotować coś z wykorzystaniem trzech głównych składników: bananów, orzechów i wanilii. Z takich skladników można przygotować jedynie coś słodkiego. Początkowo nie zamirzałam brać udziału w tej zabawie, ponieważ nie przepadam za słodkościami, a co ważniejsze słabo mi one wychodzą. Jednak przeglądając jedną z licznych książek z przepisami (poświęconą jedynie słodyczom), znalazłam ciekawy przepis i stweirdziłam, że doskonale nadaje się on do wyzwania, a jednocześnie może być naprawdę smaczny;) Wychodząc z założenia, że trening czyni pistrza postanowiłam go przygotować i oto jest pyszne ciasto bananowo-orzechowe z nutką wanilii. Ciasto jest stosunkowo łatwe w przygotowaniu i smakuje wybornie. Polecam!
Składniki:
Baza:
125g mąki
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
2,5 łyżki brązowego cukru
60g masła (niesolonego)
2 żółtka
Masa bananowa:
60g masła (niesolonego)
60g brązowego cukru
1 duży banan
1 jajko
60g mielonych orzechów laskowych
30g mąki
0,5-1 łyżeczka aromatu waniliowego
Ponadto:
1-2 banany
30g orzechów laskowych
cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Uwaga! Ciasto przewidziane jest na małą foremkę! U mnie 20x30cm, ale może być nieco mniejsza.
Ciasto:
Mąkę, przyprawę do piernika i cukier umieścić w mikserze i lekko zmiksować. Dodać masło i miksować do otrzymania konsystencji okruszków. Dodać żółtka i miksować aż ciasto się połączy na jednolitą masę. Ugormować kulę, zawinąć folią i odłożyć na 30 minut do lodówki.
Masa bananowa:
W międzyczasie przygotować masę bananową. W mikserze ubić masło z cukrem, dodać pokrojonego banana i zmiksować. Natępnie dodać jajko, aromat waniliowy, mąkę i mielone orzechy. Wszystko dokładnie zmiksować.
Ciasto rozwałkować i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć papierem, przycisnąć kuleczkami do pieczenia (ryżem lub fasolą) i piec w 200 stopniach przez 8 minut, następnie usunąć obciążenie i piec jeszcze przez 5 mnut.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ułożyć na nim pokrojonego w plasterki banana, tak aby pokryć całą powierzchnię (plasterki mogą na siebie nachodzić), zalać masą bananową, przyozdobić orzechami laskowumi (połówkami) i piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć, przestudzić, naspnie delilatnie wyjąć z formy i przełożyć na talerz lub deskę. Lekko oprószyć cukrem pudrem (opcjonalnie).
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2013/11/ciasto-z-bananowo-orzechowe.html