Wykonanie
Dziś kolejne wyzwanie wspólnego gotowania, wraz ze mną podjęły się go Mopsik, Siaśka, Wiera i
Gin . Dziś miałyśmy przygotować coś z wykorzystaniem
trzech głównych składników:
bananów,
orzechów i
wanilii. Z takich skladników można przygotować jedynie coś słodkiego. Początkowo nie zamirzałam brać udziału w tej zabawie, ponieważ nie przepadam za słodkościami, a co ważniejsze słabo mi one wychodzą. Jednak przeglądając jedną z licznych książek z przepisami (poświęconą jedynie
słodyczom), znalazłam ciekawy przepis i stweirdziłam, że doskonale nadaje się on do wyzwania, a jednocześnie może być naprawdę smaczny;) Wychodząc z założenia, że trening czyni pistrza postanowiłam go przygotować i oto jest pyszne ciasto
bananowo-
orzechowe z nutką
wanilii. Ciasto jest stosunkowo łatwe w przygotowaniu i smakuje wybornie. Polecam!

Składniki:Baza:125g
mąki1,5 łyżeczki
przyprawy do piernika2,5 łyżki
brązowego cukru60g
masła (niesolonego)2
żółtkaMasa bananowa:60g
masła (niesolonego)60g
brązowego cukru1 duży
banan1
jajko60g mielonych
orzechów laskowych30g
mąki0,5-1 łyżeczka
aromatu waniliowegoPonadto:1-2
banany30g
orzechów laskowychcukier puder do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:Uwaga! Ciasto przewidziane jest na małą foremkę! U mnie 20x30cm, ale może być nieco mniejsza.Ciasto:
Mąkę,
przyprawę do piernika i
cukier umieścić w mikserze i lekko zmiksować. Dodać
masło i miksować do otrzymania konsystencji okruszków. Dodać
żółtka i miksować aż ciasto się połączy na jednolitą masę. Ugormować kulę, zawinąć folią i odłożyć na 30 minut do lodówki.Masa bananowa:W międzyczasie przygotować masę
bananową. W mikserze ubić
masło z
cukrem, dodać pokrojonego
banana i zmiksować. Natępnie dodać
jajko,
aromat waniliowy,
mąkę i mielone
orzechy. Wszystko dokładnie zmiksować.Ciasto rozwałkować i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć papierem, przycisnąć kuleczkami do pieczenia (
ryżem lub
fasolą) i piec w 200 stopniach przez 8 minut, następnie usunąć obciążenie i piec jeszcze przez 5 mnut.Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ułożyć na nim pokrojonego w plasterki
banana, tak aby pokryć całą powierzchnię (plasterki mogą na siebie nachodzić), zalać masą
bananową, przyozdobić
orzechami laskowumi (połówkami) i piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć, przestudzić, naspnie delilatnie wyjąć z formy i przełożyć na talerz lub deskę. Lekko oprószyć
cukrem pudrem (opcjonalnie).

Smacznego!