Wykonanie
Pomysł na to danie podpatrzyłam w pewnym pubie, gdzie zatrzymaliśmy się na popas podczas pewnej wycieczki rowerowej . Danie wyglądało bardzo efektownie, a jednocześnie jego wykonanie wydawało sie
banalne. Jedynym warunkiem jego przygotowania jest posiadanie odpowiendniego naczynia, tzw. gorącego półmiska - żeliwnego talerza z drewnianą podstawką. Naczynie nagrzewa się w piekarniku, po czym serwuje się na nim danie, k
tóre syczy i skwierczy przy podawaniu, a często jeszcze podczas jedzenia. Najczęściej z tak podawanym daniem można zetknąć się w kuchni chińskiej, w ten sposób można oczywiście serwować innego rodzaju potrawy.Ponieważ posiadam takie naczynie, a nawet dwa (jedno kiedyś kupił K. i przez bardzo długi czas leżało ono nieużywane na dnie szafki, drugie natomiast wypatrzyłam niedawno w second handzie (w idealnym stanie) za śmiesznie niską cenę - 50 pensów), p ostanowiłam zaserwować grilowanego
łososia z warzywami w pięciu smakach na gorącym półmisku.Danie jest bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu - polecam!

2 filety z
łososiasól,
pieprzprzyprawa do fajitas1 duża
cebula2 kolorowe
papryki (czerwona, zielona)opakowanie
groszku cukrowego1
papryczka chiliprzyprawa 5 smakówsłodka papryka w proszku
olej do smażenia2 plastry
ananasa (opcjonalnie)

Żeliwne naczynia włożyć do zimnego piekarnika, włączyć go na 180 stopni i nagrzewać naczynia przez kilkanaście minut.
Łososia umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć i oprószyć
przyprawą do fajitas.Warzywa pokroić w grubą kostkę.Na patelni rozgrzać
olej, przesmażyć
cebulę aż się zeszkli, następnie dodać
paprykę i smażyć przez chwilę, dodać
groszek cukrowy i
papryczkę chili. Doprawić
przyprawą 5 smaków,
słodką papryką,
solą i
pieprzem, smażyć jeszcze chwilę, ale niezbyt długo - warzywa mają nadal być jędrne i chrupiące.
Łososia zgilować (gril elektryczny) lub upiec w piekarniku.Naczynia ostrożenie wyjąć z piekarnika i umieścić na drewnianych podstawkach, nałożyć warzywa, a na nich ułożyć
łososia. Udekorować grilowanym
ananasem.Natychmiast podawać.

Smacznego!