ßßß Cookit - przepis na Grilowany łosoś z warzywami w 5 smakach na gorącym półmisku

Grilowany łosoś z warzywami w 5 smakach na gorącym półmisku

nazwa

Wykonanie

Pomysł na to danie podpatrzyłam w pewnym pubie, gdzie zatrzymaliśmy się na popas podczas pewnej wycieczki rowerowej . Danie wyglądało bardzo efektownie, a jednocześnie jego wykonanie wydawało sie banalne. Jedynym warunkiem jego przygotowania jest posiadanie odpowiendniego naczynia, tzw. gorącego półmiska - żeliwnego talerza z drewnianą podstawką. Naczynie nagrzewa się w piekarniku, po czym serwuje się na nim danie, k tóre syczy i skwierczy przy podawaniu, a często jeszcze podczas jedzenia. Najczęściej z tak podawanym daniem można zetknąć się w kuchni chińskiej, w ten sposób można oczywiście serwować innego rodzaju potrawy.
Ponieważ posiadam takie naczynie, a nawet dwa (jedno kiedyś kupił K. i przez bardzo długi czas leżało ono nieużywane na dnie szafki, drugie natomiast wypatrzyłam niedawno w second handzie (w idealnym stanie) za śmiesznie niską cenę - 50 pensów), p ostanowiłam zaserwować grilowanego łososia z warzywami w pięciu smakach na gorącym półmisku.
Danie jest bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu - polecam!
2 filety z łososia
sól, pieprz
przyprawa do fajitas
1 duża cebula
2 kolorowe papryki (czerwona, zielona)
opakowanie groszku cukrowego
1 papryczka chili
przyprawa 5 smaków
słodka papryka w proszku
olej do smażenia
2 plastry ananasa (opcjonalnie)
Żeliwne naczynia włożyć do zimnego piekarnika, włączyć go na 180 stopni i nagrzewać naczynia przez kilkanaście minut.
Łososia umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć i oprószyć przyprawą do fajitas.
Warzywa pokroić w grubą kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć cebulę aż się zeszkli, następnie dodać paprykę i smażyć przez chwilę, dodać groszek cukrowy i papryczkę chili. Doprawić przyprawą 5 smaków, słodką papryką, solą i pieprzem, smażyć jeszcze chwilę, ale niezbyt długo - warzywa mają nadal być jędrne i chrupiące.
Łososia zgilować (gril elektryczny) lub upiec w piekarniku.
Naczynia ostrożenie wyjąć z piekarnika i umieścić na drewnianych podstawkach, nałożyć warzywa, a na nich ułożyć łososia. Udekorować grilowanym ananasem.
Natychmiast podawać.
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2013/09/grilowany-osos-z-warzywami-w-5-smakach.html