ßßß Cookit - przepis na Krem selerowy

Krem selerowy

Wykonanie

O przygotowaniu takiej zupy myślałam już od dawna, jednak jakoś nigdy się nie składało. Po świętach zostało jednak trochę warzyw, w tym wielki kawałek selera, postanowiłam więc ugotować tę zupę.
duży korzeń selera
średnia cebula
kawałek świeżego imbiru
duży ząbek czosnku
tymianek
500ml bulionu warzywnego
1 duża dojrzała gruszka
sól, pieprz
olej z chili
Drobno posiekaną cebulę, czosnek i imbir przesmażyć na oleju, ja użyłam oleju z chili, ponieważ chciałam dodać tej zupie nieco pikanterii. Gdy cebula zmięknie, dodać pokrojonego w kostkę selera, zalać bulionem i powoli gotować pod przykryciem. Po około 15 minutach dodać gruszkę. Gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmiksować i podawać.
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2012/01/krem-selerowy.html