ßßß Cookit - przepis na Warzywne risotto mamusi

Warzywne risotto mamusi

nazwa

Wykonanie

Jesień to taka pora kiedy, bedąc dzieckiem, prawie w każdy weekend na stole pojawiało się warzywne risotto, a ja je po prostu uwielbiałam. Teraz będąc daleko od domu i "maminej" kuchni, próbuje sama przygotować to pyszne danie.
4 dorodne marchewki
3 ładne pietruszki
kawałek selera (ćwierć)
1 por
2 łyżki koncentratu pomidorowego
500ml bulinu warzywnego
1 kubek ryżu, najlepiej do risotto, albo innego zwykłego, ale nie paraboiled!
pieprz, papryka w proszku, ziola prowansalskie, oregano
kawałek żółtego sera
Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokroic w cienkie plasterki. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić warzywa i wymieszać, aby pokryły sie tłuszczem, dodać nieco wody, aby się nie przypaliły i dusić pod przykryciem, aż będą miękkie. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy i zioła.
Na patlni , na maśle, przesmażyć ryż aż lekko zbrązowieje, dodać do warzyw i dokładnie wymieszać.
Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać bulinem, wymieszać, przykryć i piec około 45 minut lub do chwili aż ryż będzie miękki. Pod koniec pieczenia zdjąć przykrycie, posypać startym żółtym serem i popruszyć papryką.
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2011/11/warzywne-risotto-mamusi.html