Wykonanie
Jesień to taka
pora kiedy, bedąc dzieckiem, prawie w każdy weekend na
stole pojawiało się warzywne risotto, a ja je po prostu uwielbiałam. Teraz będąc daleko od domu i "maminej" kuchni, próbuje sama przygotować to pyszne danie.4 dorodne
marchewki3 ładne
pietruszkikawałek
selera (ćwierć)1
por2 łyżki
koncentratu pomidorowego500ml bulinu warzywnego1 kubek
ryżu, najlepiej do risotto, albo innego zwykłego, ale nie paraboiled!
pieprz,
papryka w proszku,
ziola prowansalskie,
oreganokawałek
żółtego seraWarzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
pora pokroic w cienkie plasterki. W rondlu rozgrzać
olej, wrzucić warzywa i wymieszać, aby pokryły sie tłuszczem, dodać nieco
wody, aby się nie przypaliły i dusić pod przykryciem, aż będą miękkie. Pod koniec dodać
koncentrat pomidorowy,
przyprawy i
zioła.Na patlni , na
maśle, przesmażyć
ryż aż lekko zbrązowieje, dodać do warzyw i dokładnie wymieszać.Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać bulinem, wymieszać, przykryć i piec około 45 minut lub do chwili aż
ryż będzie miękki. Pod koniec pieczenia zdjąć przykrycie, posypać startym
żółtym serem i popruszyć
papryką.


Smacznego!