Wykonanie
Już od dawna miałam ochotę przyrzadzić jakąś tartę. W końcu jednak naszedł taki dzień, że wszystkie niezbędne składniki miałam w domu, naszła mnie ochota i chęć działania i zrobiłam z dawna planowaną potrawę :) I muszę przyznać, że efekt przeszedł moje oczekiwania:) Szczególnie obawiałam się o ciasto, ponieważ robiłam je po raz pierwszy! Przepisów na przygotowanie kruchego ciasta jest całe mnóstwo, a ja jako laik w ogóle nie miałam pojęcia który z nich wybrać. W końcu zdecydowałam się na chyba najprostsze i okazało się, że wybór był
trafny, bo wyszło rewelacyjne, delikatne, kruchutkie, rozpływające się w ustach:) Polacam!Ciasto:300g
mąki150g
masła1
żółtkoodrobina
wodysólFarsz:2-3
pory1 średnia
cebula1 duży ząbek
czosnkubekon (użyłam zawartość dwóch opakowań po okolo 8 plasterków, 400g)
śmietana2
jajkażółty ser1 łyżka
musztardy francuskiej
gałka muszkatołowapieprzZagnieść ciasto - miękkie
masło pokrojone w kostkę zagnieść z
mąką i niewielką ilością
soli, dodać
zółtko. Wyrabiać aż masa będzie jednolicie gładka, jeżeli ciasto jest zbyt suche i się nie klei dodać odrobinę zimnej
wody. Ulepić kulę, zawinąć w folię i schłodzić przez około 30 minut.Przygotowanie farszu:Na patelni przesmażyć
cebulę,
czosnek i
pora, gdy warzywa zmiękną dodać
bekon dobrze przesmażyc, ale uważać aby się zbytnio nie przypiekł.W dużm naczyniu wymieszać
śmietanę z
jajkiem, można także dodać
białko z
jajka od wyrabiania ciasta. Dodać starty
żółty ser,
musztardę,
gałkę muszkatołową i
pieprz. Nie dodawać
soli, ponieważ
bekon jest bardzo słony!!! Przelać zawartość na patelnię i dokładnie wymieszać z
porem i
bekonem.Ciasto rozwałkować do grubości około pół centymetra, wyłożyć nim naczynie do tarty. Napełnić farszem i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut.
Smacznego!