Wykonanie
O zrobieniu tej zupy myslałam już od dłuższego czasu, ale jakoś się nie składało, aż w końcu zadecydowałam że będzie, kupiłam kilo
cebuli,
winko i do kuchni;) Zupa, jak każda zupa, jest bardzo prosta w przyrządzeniu.1kg
cebuli pokrojonej w półtalarki
olej do przesmażenia
cebuli200ml białego
wytrawnego wina1
marchewka1 łyżeczka
cukru1 łyżka listków świeżego
tymianku1 litr
bulionu z kostki, najlepiej wołowy, ale może być także drobiowy lub warzywny
sos sojowysól,
pieprzkilka kromek
bagietki do przyrządzenia grzanekstarty
żółty ser lub
mozzarellaW garnku rozgrzać
olej i przesmażyć na nim
cebulę aż zmięknie i lekko zbrązowieje, dodać
marchewkę i
tymianek, w razie potrzeby można podlać niewielką ilością
wody. Dodać
wino i smażyć aż zacznie się gotować, dodać
bulion i
sos sojowy, przykryć i gotować na małym ogniu przez około 20-30 minut. Doprawić
solą i
pieprzem do smaku, z
solą należy uważać ponieważ
bulion i
sos sojowy są dość słone!Pod sam koniec gotowania zupy przygotować grzanki,
bagietkę pokroić na dość grube kromki posypać
serem i podpiekać w piekarniku przez kilka minut aż lekko się zrumienią a
ser się roztopi.Nalać zupę do miseczek, na wierzchu położyć grzankę i podawać.
Smacznego!