ßßß Cookit - przepis na Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

nazwa

Wykonanie

O zrobieniu tej zupy myslałam już od dłuższego czasu, ale jakoś się nie składało, aż w końcu zadecydowałam że będzie, kupiłam kilo cebuli, winko i do kuchni;) Zupa, jak każda zupa, jest bardzo prosta w przyrządzeniu.
1kg cebuli pokrojonej w półtalarki
olej do przesmażenia cebuli
200ml białego wytrawnego wina
1 marchewka
1 łyżeczka cukru
1 łyżka listków świeżego tymianku
1 litr bulionu z kostki, najlepiej wołowy, ale może być także drobiowy lub warzywny
sos sojowy
sól, pieprz
kilka kromek bagietki do przyrządzenia grzanek
starty żółty ser lub mozzarella
W garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim cebulę aż zmięknie i lekko zbrązowieje, dodać marchewkę i tymianek, w razie potrzeby można podlać niewielką ilością wody. Dodać wino i smażyć aż zacznie się gotować, dodać bulion i sos sojowy, przykryć i gotować na małym ogniu przez około 20-30 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku, z solą należy uważać ponieważ bulion i sos sojowy są dość słone!
Pod sam koniec gotowania zupy przygotować grzanki, bagietkę pokroić na dość grube kromki posypać serem i podpiekać w piekarniku przez kilka minut aż lekko się zrumienią a ser się roztopi.
Nalać zupę do miseczek, na wierzchu położyć grzankę i podawać.
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2011/07/zupa-cebulowa.html