Wykonanie
Po małej przerwie wracam z nowościami.Na pierwszy ogień "wrzucam" klopsiki w
sosie pomidorowym, sprawdzony pomysł na obiad dla małych i dużych.Aromatycznie, smacznie i szybko - to moja dewiza.Smacznego :)SKŁADNIKI:- 1/2 kg
mięsa mielonego wieprzowo-wołowego- pół paczki
makaronu penne- 1
jajko- ząbek
czosnku- 1 łyżka
bułki tartej-
sól,
pieprz-
olej do smażenia-
bazyliaSOS:- puszka
pomidorów (użyłam Del
Monte z przesyłki od Develey)- 1
cebula- 1 łyżka
oleju-
sól,
pieprz,
tymianekMięso mieszamy z
bułką tartą,
jajkiem i rozdrobnionym
czosnkiem. Dodajemy
sól,
pieprz,
bazylie i wyrabiamy jednolitą masę.Formujemy klopsiki i smażymy na rozgrzanym
oleju. Przykrywamy i zostawiamy na małym ogniu.
Cebulę obieramy, siekamy. Zeszklić na
oleju. Dodajemy
pomidory w puszce,
sól,
pieprz i
tymianek. Dusimy ok 5 min.
Makaron gotujemy al dente, wykładamy na talerz i dodajemy klopsiki, polewamy sosem.Gotowe. :)
