Wykonanie
Najlepszym posiłkiem na upalne, lipcowe dni jest oczywiście lekka
sałatka.Dużo składników, a właściwie wszystkie można już znaleźć w ogródku ;)Składniki:
pierś z kurczakaopakowanie gęstego
jogurtu naturalnego3 łyżeczki
majonezusałata lodowapomidorcebulka2 kromki
chleba (bez skórki)
sólpieprz ziołowypieprzcurryprzyprawa do kurczakaolej z pestek
winogronPrzygotowanie:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na małe kawałki i podsmażamy ją na
oleju z pestek
winogron, dodając
sól,
pieprz,
curry,
przyprawę do kurczaka. Smażymy do miękkości i studzimy.Kromki
chleba (bez skórki) kroimy w kostkę i podpiekamy na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu!), aż powstaną nasze malutkie grzaneczki :)
Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Układamy ją na spodzie naszego talerza z
sałatką.
Pomidora kroimy w półksiężyce, a
cebulkę w plasterki.Sos:
majonez i
jogurt naturalny mieszamy, doprawiając
solą i
pieprzem ziołowym.Na spodzie talerza dajemy
sałatę, na nią
pomidora i
cebulkę, a następnie podsmażoną pierś, polewamy sosem i posypujemy grzankami.

Na upały i nie tylko - idealna ;)