ßßß
średnia główka młodej kapusty0 , 5 l rosołu2-3 łyżki masła2 cebule2 łyżki mąki pszennej1/2 łyżeczki kminku1/2 pęczka posiekanego koperku3/4 słoiczka przecieru pomidorowego2-3 łyżeczki cukrusól, ewentualnie vegeta
Kapustę drobno poszatkować i włożyć do garnka z wrzątkiem. Gotować około 2-3 minuty i odcedzić. Podgotowaną kapustę podlać gorącym rosołem, dodać cukier, kminek i ewentualnie vegetę. Dusić kilka minut przygotowując w tym czasie lekką cebulową zasmażkę.Cebulę drobno pokroić, posolić i udusić na maśle. Dodać mąkę i jeszcze chwilę razem smażyć. Cebulę i przecier pomidorowy dodać do kapusty i gotować jeszcze kilka minut. Jeśli jest taka potrzeba można lekko dosolić. Wyłączyć gaz i dodać posiekany koperek. Wymieszać.U mnie młodą kapustę na słodko jada się zawsze z młodymi ziemniaczkami i kotletami mielonymi.