ßßß
Ciasto na wzorek:1 białko z jaja kurzego30 g drobnego cukru do wypieków40 g mąki20 g roztopionego wystudzonego masłaodrobina barwnika spożywczegoBiałko ubić na sztywno dodając cukier po 1 łyżce. Dodać mąkę i barwnik mieszając delikatnie łopatką. Na koniec cienkim strumieniem wlewać masło i szybko wymieszać. Przełożyć do worka cukierniczego, odciąć sam czubek (wielkość otworu będzie miała wpływ na wielkość wzoru).Brytfankę wielkości 30x41 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wycisnąć wzorek wg własnej fantazji. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, grzałka góra-dół, przez 5 minut. Wyciągnąć z piekarnika.
Ciasto na roladę (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):4 jajka125 g mąki125 g drobnego cukru do wypiekówszczypta proszku do pieczeniaszczypta soli4 łyżki gorącej wodyMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.Żółtka utrzeć z cukrem i solą na gładką masę dodając 4 łyżki gorącej wody.Białka ubić na sztywno, dodać do żółtek i delikatnie wymieszać. Do całości dodawać stopniowo mąkę i mieszać delikatnie szpatułką.Ciasto wylać na brytfankę z podpieczonym wzorkiem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 13-15 minut.Ciepłe ciasto trzymając brzegi papieru wyciągnąć z brytfanki, obrócić do góry dnem i ściągnąć delikatnie papier.
Przygotować czysty arkusz papieru do pieczenia, położyć na nim ciasto wzorkiem do dołu i delikatnie, ale ściśle zwinąć roladę razem z papierem wzdłuż dłuższego brzegu. Końce papieru zawinąć i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Masa rumowa:300 ml kremówki 36%½ szklanki pełnotłustego mleka w proszku (nie granulowanego)1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g)125 g serka mascaropne2 łyżki rumu (można zastąpić kilkoma kropelkami olejku rumowego, ale to nie będzie to samo)W małym rondelku śmietanę doprowadzić do wrzenia. Ściągnąć z ognia dodać mleko w proszku oraz rum i dobrze wymieszać. Potem dodać czekoladę i rozpuścić. Całość przelać do miski i po lekkim przestygnięciu przykryć masę folią spożywczą w taki sposób, żeby dotykała powierzchni masy. Zapobiegnie to powstawaniu kożucha. Po wystygnięciu masę włożyć do lodówki na co najmniej 12 godzin.Na drugi dzień masę ubić mikserem, a kiedy będzie już puszysta dodać mascaropone.Masę nałożyć na roladę i jeszcze raz ją zwinąć z użyciem papieru, ale tym razem pozostawić go na wierzchu. Końce papieru zawinąć i całość włożyć do lodówki na co najmniej 1-2 godziny.
Przepis na ciasto na wzorek pochodzi stąd .Przepis na masę pochodzi stąd .