Wykonanie
Puszysta biszkoptowa rolada ozdobiona wzorkiem i wypełniona masą
rumową. Prosta w wykonaniu, a jednocześnie efektowna. Masa wymaga wstępnego przygotowania składników dzień wcześniej.

Ciasto na wzorek:1
białko z
jaja kurzego30 g drobnego
cukru do wypieków40 g
mąki20 g roztopionego wystudzonego
masłaodrobina
barwnika spożywczegoBiałko ubić na sztywno dodając
cukier po 1 łyżce. Dodać
mąkę i barwnik mieszając delikatnie
łopatką. Na koniec cienkim strumieniem wlewać
masło i szybko wymieszać. Przełożyć do worka cukierniczego, odciąć sam czubek (wielkość otworu będzie miała wpływ na wielkość wzoru).Brytfankę wielkości 30x41 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wycisnąć wzorek wg własnej fantazji. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, grzałka góra-dół, przez 5 minut. Wyciągnąć z piekarnika.


Ciasto na roladę (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):4
jajka125 g
mąki125 g drobnego
cukru do wypiekówszczypta
proszku do pieczeniaszczypta
soli4 łyżki gorącej
wodyMąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia.
Żółtka utrzeć z
cukrem i
solą na gładką masę dodając 4 łyżki gorącej
wody.
Białka ubić na sztywno, dodać do
żółtek i delikatnie wymieszać. Do całości dodawać stopniowo
mąkę i mieszać delikatnie szpatułką.Ciasto wylać na brytfankę z podpieczonym wzorkiem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 13-15 minut.Ciepłe ciasto trzymając brzegi papieru wyciągnąć z brytfanki, obrócić do góry dnem i ściągnąć delikatnie papier.

Przygotować czysty arkusz papieru do pieczenia, położyć na nim ciasto wzorkiem do dołu i delikatnie, ale ściśle zwinąć roladę razem z papierem wzdłuż dłuższego brzegu. Końce papieru zawinąć i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Masa rumowa:300 ml kremówki 36%½ szklanki pełnotłustego
mleka w proszku (nie granulowanego)1 tabliczka
mlecznej czekolady (100 g)125 g
serka mascaropne2 łyżki
rumu (można zastąpić kilkoma kropelkami
olejku rumowego, ale to nie będzie to samo)W małym rondelku
śmietanę doprowadzić do wrzenia. Ściągnąć z ognia dodać
mleko w proszku oraz
rum i dobrze wymieszać.
Potem dodać
czekoladę i rozpuścić. Całość przelać do miski i po lekkim przestygnięciu przykryć masę folią spożywczą w taki sposób, żeby dotykała powierzchni masy. Zapobiegnie to powstawaniu kożucha. Po wystygnięciu masę włożyć do lodówki na co najmniej 12 godzin.Na drugi dzień masę ubić mikserem, a kiedy będzie już puszysta dodać mascaropone.Masę nałożyć na roladę i jeszcze raz ją zwinąć z użyciem papieru, ale tym razem pozostawić go na wierzchu. Końce papieru zawinąć i całość włożyć do lodówki na co najmniej 1-2 godziny.

Przepis na ciasto na wzorek pochodzi stąd .Przepis na masę pochodzi stąd .