ßßß Cookit - przepis na Kotlety z kalafiora tofu i fasoli

Kotlety z kalafiora tofu i fasoli

nazwa

Wykonanie

Jarskie kotlety z dodatkiem twarogu są smaczne i dobrze znane. Warto jednak czasem zastąpić twaróg niskokalorycznym, wegańskim zamiennikiem. Tofu jest twarożkiem sojowym popularnym głównie w Japonii i w Chinach. Nie zawiera cholesterolu, ale jest bogate w białko. Stanowi wartościowy dodatek do składników posiadających zdecydowany smak, gdyż samo tofu nie ma wyrazistego, dominującego smaku.
1 kalafior
150 g tofu
1 puszka czerwonej fasoli
½ pęczka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka roztopionego masła
1 jajko
1/3 szklanki bułki tartej + kilka łyżek do panierowania
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
olej do smażenia
Kalafior umyć, podzielić na różyczki i ugotować do miękkości w posolonej wodzie. Dobrze odcedzić. Tofu rozdrobnić widelcem. Fasolę odcedzić i rozgnieść widelcem. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki połączyć, doprawić solą i pieprzem, uformować małe kotleciki, i opanierować w bułce.
Usmażyć na oleju.
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2015/03/kotlety-z-kalafiora-tofu-i-fasoli.html