Wykonanie
Jarskie kotlety z dodatkiem
twarogu są smaczne i dobrze znane. Warto jednak czasem zastąpić
twaróg niskokalorycznym, wegańskim zamiennikiem.
Tofu jest
twarożkiem sojowym popularnym głównie w Japonii i w Chinach. Nie zawiera cholesterolu, ale jest bogate w
białko. Stanowi wartościowy dodatek do składników posiadających zdecydowany smak, gdyż samo
tofu nie ma wyrazistego, dominującego smaku.

1
kalafior150 g
tofu1 puszka
czerwonej fasoli½ pęczka posiekanej
natki pietruszki1 łyżka roztopionego
masła1
jajko1/3 szklanki
bułki tartej + kilka łyżek do panierowania2 ząbki
czosnkusól,
pieprzolej do smażenia
Kalafior umyć, podzielić na różyczki i ugotować do miękkości w posolonej wodzie. Dobrze odcedzić.
Tofu rozdrobnić widelcem.
Fasolę odcedzić i rozgnieść widelcem.
Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki połączyć, doprawić
solą i
pieprzem, uformować małe kotleciki, i opanierować w
bułce.Usmażyć na
oleju.