ßßß Cookit - przepis na Klopsiki z kurkami na makaronie

Klopsiki z kurkami na makaronie

nazwa

Wykonanie

Przepis powstał na Konkurs Makaronoholicy :) Konkuruję z innymi 11 blogami :) Także, będzie ciężko, ale smacznie :) Każdy biorący udział w pierwszym etapie, musiał określić swój żywioł. Czy jest się wodą, powietrzem, ziemią czy ogniem.
Odpowiedziałem, że " Do szczęścia potrzebuję dwóch rzeczy wodę i parowar :) No może jeszcze trochę warzyw, ziół i makaronu :) Więc zdecydowanie moim żywiołem jest woda, gdyż gotuję tylko na parze. Wszystkie potrawy zachowują dzięki niej swój naturalny smak i aromat" i tak oto dostałem się do finału konkursu, w którym dostałem zadanie zrobić danie z makaronu i 2 wybranych składników z :
Jako, że ryb mało robię, owoców morza też, wybrałem sos sojowy i oliwę z oliwek :) Resztę składników mogłem wybrać według własnego uznania :)
Składniki :
150 g mięsa mielonego
1 jajko
1 łyżka lnu mielonego
100 g makaronu Międzybrodzki 4 jajecznego
kilka pomidorków cherry
1/2 cebuli żółtej
50 g grzybów kurek
listki świeżej bazylii
listki świeżej bazylii czerwonej
listki świeżego oregano
1 łyżka oliwy z oliwek
3 łyżki sosu sojowego
Przyprawy :
pieprz czarny
zioła toskańskie
Do mięsa mielonego wbijamy jajko i wsypujemy len mielony. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa mielonego. Wszystko mieszamy, aby powstała jednolita masa i posypujemy pieprzem czarnym. Oregano, bazylię oraz bazylię czerwoną płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, rwiemy na kawałki i dodajemy do mięsa, zostawiając kilka listków. Wszystko jeszcze raz mieszamy i formujemy kuleczki, które obtaczamy w 3 łyżkach sosu sojowego.
Układamy je na 1 poziomie parowaru na folii aluminiowej i zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem.
Włączamy urządzenie na 20 minut.
Kurki myjemy i osuszamy i przekładamy na folię aluminiową.
Makaron przekładamy do pojemnika na ryż.
Na 9 minut przed końcem parowania mięsa, na 2 poziom wkładamy pojemnik z makaronem i zalewamy go wrzątkiem, na 3 poziom kładziemy grzyby.
Pomidorki parzymy wrzątkiem i przekrajemy na pół.
Kiedy parowar się wyłączy odcedzamy makaron, polewamy go oliwą z oliwek i posypujemy ziołami toskańskimi.
Przekładamy go następnie na talerz, układamy na niego pulpety i kurki oraz listki bazylii i bazylii czerwonej.
Jak zawsze czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
Źródło:http://parowarfaceta.blogspot.com/2015/07/klopsiki-z-kurkami-na-makaronie.html