Wykonanie
Przepis powstał na Konkurs Makaronoholicy :) Konkuruję z innymi 11 blogami :) Także, będzie ciężko, ale smacznie :) Każdy biorący udział w pierwszym etapie, musiał określić swój żywioł. Czy jest się
wodą, powietrzem, ziemią czy ogniem.Odpowiedziałem, że " Do szczęścia potrzebuję dwóch rzeczy
wodę i parowar :) No może jeszcze trochę warzyw,
ziół i
makaronu :) Więc zdecydowanie moim żywiołem jest
woda, gdyż gotuję tylko na parze. Wszystkie potrawy zachowują dzięki niej swój naturalny smak i aromat" i tak oto dostałem się do finału konkursu, w którym dostałem zadanie zrobić danie z
makaronu i 2 wybranych składników z :
Jako, że ryb mało robię,
owoców morza też, wybrałem
sos sojowy i
oliwę z oliwek :) Resztę składników mogłem wybrać według własnego uznania :)
Składniki :150 g
mięsa mielonego1
jajko1 łyżka lnu mielonego100 g
makaronu Międzybrodzki 4 jajecznegokilka
pomidorków cherry1/2
cebuli żółtej50 g
grzybów kureklistki świeżej
bazyliilistki świeżej
bazylii czerwonejlistki świeżego
oregano1 łyżka
oliwy z oliwek3 łyżki
sosu sojowegoPrzyprawy :
pieprz czarnyzioła toskańskie
Do
mięsa mielonego wbijamy
jajko i wsypujemy len mielony.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do
mięsa mielonego. Wszystko mieszamy, aby powstała jednolita masa i posypujemy
pieprzem czarnym.
Oregano,
bazylię oraz
bazylię czerwoną płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, rwiemy na kawałki i dodajemy do
mięsa, zostawiając kilka listków. Wszystko jeszcze raz mieszamy i formujemy kuleczki, które obtaczamy w 3 łyżkach
sosu sojowego.
Układamy je na 1 poziomie parowaru na folii aluminiowej i zalewamy pojemnik na
wodę wrzątkiem.Włączamy urządzenie na 20 minut.
Kurki myjemy i osuszamy i przekładamy na folię aluminiową.
Makaron przekładamy do pojemnika na
ryż.Na 9 minut przed końcem parowania
mięsa, na 2 poziom wkładamy pojemnik z
makaronem i zalewamy go wrzątkiem, na 3 poziom kładziemy
grzyby.
Pomidorki parzymy wrzątkiem i przekrajemy na pół.Kiedy parowar się wyłączy odcedzamy
makaron, polewamy go
oliwą z oliwek i posypujemy
ziołami toskańskimi.Przekładamy go następnie na talerz, układamy na niego pulpety i
kurki oraz listki
bazylii i
bazylii czerwonej.
Jak zawsze czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.Pozdrawiam i smacznego.Adam