ßßß
Jako, że ryb mało robię, owoców morza też, wybrałem sos sojowy i oliwę z oliwek :) Resztę składników mogłem wybrać według własnego uznania :)
Składniki :150 g mięsa mielonego1 jajko1 łyżka lnu mielonego100 g makaronu Międzybrodzki 4 jajecznegokilka pomidorków cherry1/2 cebuli żółtej50 g grzybów kureklistki świeżej bazyliilistki świeżej bazylii czerwonejlistki świeżego oregano1 łyżka oliwy z oliwek3 łyżki sosu sojowegoPrzyprawy :pieprz czarnyzioła toskańskie
Do mięsa mielonego wbijamy jajko i wsypujemy len mielony. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa mielonego. Wszystko mieszamy, aby powstała jednolita masa i posypujemy pieprzem czarnym. Oregano, bazylię oraz bazylię czerwoną płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, rwiemy na kawałki i dodajemy do mięsa, zostawiając kilka listków. Wszystko jeszcze raz mieszamy i formujemy kuleczki, które obtaczamy w 3 łyżkach sosu sojowego.
Układamy je na 1 poziomie parowaru na folii aluminiowej i zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem.Włączamy urządzenie na 20 minut.Kurki myjemy i osuszamy i przekładamy na folię aluminiową.Makaron przekładamy do pojemnika na ryż.Na 9 minut przed końcem parowania mięsa, na 2 poziom wkładamy pojemnik z makaronem i zalewamy go wrzątkiem, na 3 poziom kładziemy grzyby.
Pomidorki parzymy wrzątkiem i przekrajemy na pół.Kiedy parowar się wyłączy odcedzamy makaron, polewamy go oliwą z oliwek i posypujemy ziołami toskańskimi.Przekładamy go następnie na talerz, układamy na niego pulpety i kurki oraz listki bazylii i bazylii czerwonej.
Jak zawsze czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.Pozdrawiam i smacznego.Adam