Wykonanie
Szparagi nie każdy lubi, albo nie każdy wie jak się za nie zabrać i co można z nimi tak naprawdę zrobić. A można sporo :) A te przygotowane na parze są po prostu pyszne :) Jako, że sezon na
szparagi w pełni, w najbliższych dniach przedstawię kilka swoich propozycji na dania z nimi :)

Pełnoziarniste Fusilli ze
szparagami i piersią w toskańskich ziołach miało być lunch
boxem do pracy :) Niestety jak tylko posmakowałem dość późnym wieczorem jak mi wyszło, zjadłem całość :D A wyszło trochę więcej niż to co widzicie na zdjęciu :) Czasami sobie pozwalam na nocne podjadanie, ważne, żeby od razu nie iść spać, tylko odczekać 2-3h i już nic więcej nie podjadać :)

Składniki :
filet z piersi kurczakaok. 100g
makaronu świdry pełnoziarnistego z orkiszem1 duża
pieczarka1
cebula dymka razem ze
szczypiorkiem5
szparagów zielonych2
rzodkiewki2 łyżki
oliwy z oliwekPrzyprawy :
zioła toskańskie
pieprz ziołowy
Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na kawałki. Polewamy
oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy w niej
mięso. Następnie przyprawiamy
pieprzem ziołowym i
ziołami toskańskimi. Po czym odstawiamy na bok.
Szparagi płuczemy i odłamujemy z nich końcówki.
Pieczarkę myjemy, obieramy i kroimy w plastry.

Kawałki
piersi z kurczaka układamy na folii aluminiowej na 1 poziomie parowaru i włączamy urządzenie na 20 minut.
Makaron świdry pełnoziarnisty z orkiszem wrzucamy do pojemnika na
ryż.Na 8 minut przed końcem parowania
mięsa, zalewamy
makaron wrzątkiem i układamy pojemnik z nim na 2 poziom.W tym samym czasie na 3 poziom układamy na folii
szparagi i plastry
pieczarki .
Dymkę wraz ze
szczypiorkiem myjemy i kroimy.
Rzodkiewkę myjemy i kroimy w plastry.Po skończeniu parowania na sitku odcedzamy
makaron. Polewamy go
oliwą z oliwek, dokładamy do niego
dymkę ze
szczypiorkiem,
pieczarki,
rzodkiewki, kawałki
piersi z kurczaka i kroimy
szparagi, które również dorzucamy. Wszystko razem mieszamy i nakładamy na talerz, tudzież miseczkę, bądź pakujemy do lunch
boxa na piknik, do pracy czy szkoły :) Choć z doświadczenia wiem, że ciężko tego dania nie zjeść od razu :)

Czekam na Wasze komentarze oraz uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.Przepis bierze udział w akcji :Pozdrawiam i smacznego.Adam