Wykonanie
Od sylwestra minęło już kilka dni, ale dopiero dziś mam więcej czasu by opisać przystawkę, którą wtedy zrobiłem.
Oprócz roladek warzywno-szwarcwaldzkich zrobiłem takie z farszem,
z piersi kurczaka,
groszku i
ogórka konserwowego. Można zjeść go zarówno jako
sałatkę, a także użyć jako nadzienie do przekąsek :)
Składniki :1
filet z piersi kurczaka6
ogórków konserwowych1 puszka
groszku zielonego konserwowego2 łyżki
majonezu1 łyżeczka
musztardy1 mała
cukinia10 plasterków ogonówki brandenburskiejsok z 1/2
cytryny1/2
papryki czerwonejPrzyprawy :
pieprz czarnynatka pietruszkiFilet z piersi kurczaka myjemy, odsączamy nadmiar
wody, oczyszczamy, wkładamy do parowaru i włączamy na 20 minut.Po tym czasie czekamy aż
mięso przestygnie i kroimy na małe kawałki.
Ogórki obieramy, kroimy na ćwiartki i każdy kawałek jeszcze na 3 części.
Groszek odcedzamy na sitku.Wrzucamy do miski
mięso,
ogórki i
groszek, doprawiamy
pieprzem czarnym i
natką pietruszki, dodajemy 2 łyżki
majonezu i łyżeczkę
musztardy. Wszystko mieszamy, polewamy
sokiem z połowy
cytryny i wstawiamy na lodówki.
Po kilku godzinach, myjemy
paprykę, oczyszczamy środek i kroimy na małe kawałki,
cukinie myjemy, kroimy w cienkie plasterki i zawijamy.Na tacce z folii aluminiowej wstawiamy wszystko do parowaru na 7 minut.
Po tym czasie nadziewamy
cukinię i ogonówkę wcześniej przygotowanym farszem i układamy na talerz razem z
papryką.
Czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.Pozdrawiam i smacznego.Adam