ßßß Cookit - przepis na Pierś z kurczaka z nadzieniem słodko - kwaśnym z parowaru

Pierś z kurczaka z nadzieniem słodko - kwaśnym z parowaru

nazwa

Wykonanie

Jako że dawno piersi z kurczaka nie jadłem (2 tygodnie) , postanowiłem dziś zrobić.
Filet z piersi z parowaru, to chyba najczęstsza potrawa jaką w nim robię.
Wystarczy przyprawić, obrać ziemniaka, albo wsypać ryżu do pojemnika i już się paruje :)
Czasem wracam z pracy, 5 minut przygotowania i obiad się robi sam.
Wymyśliłem sobie, że pierś nadzieje dziś kiwi i mandarynkami. Z mandarynkami samymi, już kilka razy robiłem i tymi z puszki i świeżymi. Ale dla kiwi to debiut :) Mandarynki kupiłem słodkie, a kiwi słodko-kwaśne.
Składniki :
filet z piersi kurczaka
1 kiwi
2 mandarynki
1 ziemniak
2 łyżki oliwy z oliwek z oregano
Przyprawy :
liść lubczyku
pieprz ziołowy
papryka słodka
curry
Kiwi kroimy na plasterki, a mandarynki obieramy i rozczłonkujemy na kawałki.
Filet z piersi kurczaka myjemy, odsączamy nadmiar wody, oczyszczamy i wycinamy kieszonkę.
W otwór kładziemy na spód 6 plasterków kiwi i ile wejdzie mandarynek :) Mi się udało upchać 1,5, resztę kiwi i mandarynek zostawiłem do udekorowania talerza. Kieszonkę zamykamy wykałaczkami.
Następnie pierś polewamy oliwą z oliwek i przyprawiamy liściem lubczyku, pieprzem ziołowym i papryką słodką.
Filet odstawiamy na bok, niech się moczy :) Obieramy ziemniaka, myjemy i kroimy na plastry, a później na frytki :) I posypujemy curry.
Wstawiamy pierś z kurczaka do parowaru na tacce z folii aluminiowej i na 2 poziomie ziemniaki. Włączamy na 25 minut. Po tym czasie, nakładamy na talerz. Możemy przystroić talerz kiwi i mandarynkami, które zostały, o ile przez 25 minut czekania ich nie zjedliśmy :)
Jak zawsze czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
Źródło:http://parowarfaceta.blogspot.com/2014/11/piers-z-kurczaka-z-nadzieniem-sodko.html