ßßß
Co potrzebujemy:Ciasto450g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)2 szklanki mąki krupczatki1,5 szklanki cukru1 i 1/3 szklanki oleju3 jajka3 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa0,5 l mleka200 g masła/margaryny3/4 szklanki cukru2 czubate łyżki mąki pszennej2 czubate łyżki mąki kartoflanki+ galaretka wiśniowa* ciasto przygotowałam na blaszce o wymiarach 25x31 cm1. Szpinak rozmrażamy, a następnie odsączamy. Miksujemy jajka z cukrem do momentu rozpuszczenia, po czym dodajemy mąkę, olej i proszek do pieczenia. Gdy uzyskamy gładką masę, dodajemyszpinak i delikatnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę.Pieczemy przez około 50-60 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.2. Przystępujemy do robienia kremu budyniowego. Możemy przygotować go już kilka godzin wcześniej i włożyć do lodówki. 250 ml mleka zagotowujemy, a drugie 250 ml mieszamy z cukrem i mąką. Powstałą "mieszaninę" dolewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszamy, aż zrobi się gęsta masa. Studzimy ją.Miękkie masło/margarynę rozmiksowujemy i dodajemy do niej przestudzoną masę. Wszystko dokładnie miksujemy.3. Galaretkę przygotowujemy z mniejszej ilości wody niż jest to na opakowaniu, aby była bardziej gęsta. Gdy przestygnie, kruszymy lub wycinamy drobne kształty.4. Z ciasta delikatnie ścinamy wierzch, który kruszymy i odstawiamy.Na płat ciasta wykładamy krem budyniowy, a następnie posypujemy wcześniej pokruszonym ciastem.Wierzch dekorujemy galaretką.Smacznego ;)