ßßß Cookit - przepis na Brownie (jaglane)

Brownie (jaglane)

nazwa

Wykonanie

Kasza jaglana to samo zdrowie.
Zarówno na słono, jak i na słodko:)
Dlatego, kiedy znalazłam przepis na sernik zwany czekoladowym jagielnikiem,
wiedziałam, że z niego skorzystam i to natychmiast:)
Przepis jest bardzo prosty, choć efekt wypieku dość zaskakujący.
Miał być sernik - wyszło brownie...
Bardzo lubię przepisy, w których lista składników jest krótka.
A jeśli są to zdrowe składniki - tym lepiej:)
A najbardziej zaskakujące w całym tym przepisie jest to, że ciasto wychodzi naprawdę pyszne!
Przygotowanie jaglanego brownie jest bardzo proste.
Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości w mleku migdałowym z dodatkiem suszonych śliwek.
Do ciepłej kaszy dodajemy czekoladę, olej kokosowy i odrobinę słodkości (np. miodu).
Całość miksujemy na gładką masę i pieczemy.
I tyle... I gotowe...:)
Tych, którzy boją się, że ciasto smakuje przede wszystkim kaszą jaglaną - uspokajam:)
W cieście czuć jedynie czekoladę i suszone śliwki.
A kasza jaglana odpowiada jedynie za konsystencję, która jest zaskakująco przyjemna
mimo braku jajek i mąki w przepisie.
Polecam!
Pozdrawiam,
Asia
P.S. Przepis (lekko zmodyfikowany): pinkcake.blox.pl
Składniki:
3/4 szklanki kaszy jaglanej
2 i 1/2 szklanki mleka migdałowego
1 szklanka suszonych śliwek
2 łyżki oleju kokosowego
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki syropu z agawy lub miodu
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przepłukać wrzącą wodą.
Kaszę umieścić w garnku z mlekiem migdałowym i śliwkami. Ugotować do miękkości.
Garnek zdjąć z palnika.
Do gorącej kaszy dodać połamaną w kawałki czekoladę, olej kokosowy i syrop z agawy.
Mieszać do rozpuszczenia się czekolady i momentu, kiedy masa uzyska jednolity, czekoladowy kolor.
Całość zmiksować blenderem na gładką masę.
Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno).
Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 30 minut.
Przed krojeniem wystudzić.
Smacznego!
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2014/12/brownie-jaglane.html