Wykonanie
Kasza jaglana to samo zdrowie.Zarówno na słono, jak i na słodko:)Dlatego, kiedy znalazłam przepis na sernik zwany
czekoladowym jagielnikiem,wiedziałam, że z niego skorzystam i to natychmiast:)Przepis jest bardzo prosty, choć efekt wypieku dość zaskakujący.Miał być sernik - wyszło brownie...

Bardzo lubię przepisy, w których lista składników jest krótka.A jeśli są to zdrowe składniki - tym lepiej:)A najbardziej zaskakujące w całym tym przepisie jest to, że ciasto wychodzi naprawdę pyszne!

Przygotowanie jaglanego brownie jest bardzo proste.
Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości w
mleku migdałowym z dodatkiem suszonych
śliwek.Do ciepłej
kaszy dodajemy
czekoladę,
olej kokosowy i odrobinę słodkości (np.
miodu).Całość miksujemy na gładką masę i pieczemy.I tyle... I gotowe...:)

Tych, którzy boją się, że ciasto smakuje przede wszystkim
kaszą jaglaną - uspokajam:)W cieście czuć jedynie
czekoladę i
suszone śliwki.A
kasza jaglana odpowiada jedynie za konsystencję, która jest zaskakująco przyjemnamimo braku
jajek i
mąki w przepisie.Polecam!Pozdrawiam,
AsiaP.S. Przepis (lekko zmodyfikowany): pinkcake.blox.pl

Składniki:3/4 szklanki
kaszy jaglanej2 i 1/2 szklanki
mleka migdałowego1 szklanka suszonych
śliwek2 łyżki
oleju kokosowego1 tabliczka
gorzkiej czekolady2 łyżki
syropu z agawy lub
mioduPrzygotowanie:
Kaszę jaglaną przepłukać wrzącą
wodą.
Kaszę umieścić w garnku z
mlekiem migdałowym i
śliwkami. Ugotować do miękkości.Garnek zdjąć z palnika.Do gorącej
kaszy dodać połamaną w kawałki
czekoladę,
olej kokosowy i
syrop z agawy.Mieszać do rozpuszczenia się
czekolady i momentu, kiedy masa uzyska jednolity,
czekoladowy kolor.Całość zmiksować blenderem na gładką masę.Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno).Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 30 minut.Przed krojeniem wystudzić.Smacznego!