ßßß

Taką potrawkę można przygotować z każdego rodzaju soczewicy,można też dorzucić do niej wszelkie ulubione warzywa.Ja zazwyczaj przygotowuję porcję podwójną, choć nie trzymam się za bardzo proporcji składników.Wszystkiego dodaję do smaku:)Polecam i pozdrawiam,Asia
Składniki:1 łyżka oliwy z oliwek1 marchewka1 korzeń pietruszki1 szklanka bulionu warzywnego1/2 szklanki żółtej soczewicy4 świeże pomidory (mogą być także z puszki)1 żółta paprykasól i pieprzulubione przyprawy (np. suszona bazylia, oregano)Przygotowanie:Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić na małe kawałki.Przełożyć na patelnię z 1 łyżką oliwy z oliwek i podsmażyć przez chwilę.Do marchewki i pietruszki dodać bulion, a następnie soczewicę.Dusić przez 10 minut pod przykryciem.Dodać pokrojoną na kawałki paprykę i pomidory.Dusić pod przykryciem do momentu,aż soczewica i papryką będą miękkie, a pomidory rozpadną się.Doprawić do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.Smacznego!