Wykonanie
Placki z
kukurydzy po tajsku są zaskakująco pyszne i bardzo proste do przygotowania.Przepis zdobyłam dzięki warsztatom kulinarnym na temat kuchni tajskiej w
Masala Skład
Bananów.Teraz mamy idealny moment na wypróbowanie tego przepisu, ponieważ mamy świeżą, "niezapuszkowaną"
kukurydzę:) Chociaż z
kukurydzy w puszce placki wyjdą równie smaczne:)

Placki z
kukurydzy tak naprawdę można doprawić dowolnie i zgodnie z naszymi upodobaniami.Te, które robiliśmy na kursie były dość pikantne i bardzo aromatyczne…Ale przepyszne!

Na kursie przygotowaliśmy w
sumie 4 potrawy i 2
napoje.Było dużo jedzenia:)Oprócz placków z
kukurydzy w menu znalazły się także placki
rybne,
kurczak z
orzechami nerkowca i
kaczka w
curry z lychee.Wszystko było pyszne, a przepisy warte zapamiętania.Co prawda nie udało mi się sfotografować wszystkiego, ale mam kilka zdjęć i przepisów,którymi chętnie się podzielę.Pozdrawiam,
AsiaSkładniki:1/2 szklanki
mąki (może być pszenna lub kukurydziana)1 duże
jajko2 łyżeczki tajskiej zielonej
curry5 łyżek
mleka kokosowego2,5 szklanki
kukurydzy (może być świeża - wcześniej ugotowana, może być z puszki)4 małe
szalotki1 łyżka drobno posiekanej
kolendry1 łyżka posiekanej
bazylii tajskiejsól,
pieprzolej do smażenia (roślinny)Przygotowanie:
Mąkę,
jajko, pastę
curry,
mleko kokosowe i
kukurydzę zmiksować w robocie kuchennym (masa nie musi być gładka). Dodać drobno posiekaną
szalotkę,
zioła,
sól i
pieprz.Całość wymieszać łyżką.Rozgrzać
olej i smażyć placki na złotobrązowy kolor.Podawać z
limonką.Smacznego!