Wykonanie
Od wielu lat przygotowuję wytrawną tartę w oparciu o jeden sprawdzony przepis.Okazał się na tyle uniwersalny, że nawet zamiana
mąki pszennej na gryczaną zdała egzamin.Jeśli zaś chodzi o wypełnienie tarty, to zazwyczaj puszczam
wodze fantazji.I tak było w przypadku pysznej tarty z białymi
szparagami.


Za zielony kolor nadzienia odpowiada
szpinakowe pesto,które dodaje także ciekawego smaku tarcie.Myślę jednak, że każde pesto sprawdzi sie w tej tarcie doskonale.
Tarta na gryczanym spodzie jest pyszna i zdrowa.Doskonała na kolację, czy spotkanie ze znajomymi.A na drugi dzień stanowić będzie smaczne i niecodzienne śniadanie:)Polecam!Pozdrawiam,
AsiaSkładniki - kruchy spód:250 g
mąki gryczanej pełnoziarnistej (lub pszennej)125 g schłodzonego
masła1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
cukru1/4 szklanki + 1 łyżka zimnej
wody.Składniki - wypełnienie tarty:pęczek (kilkanaście sztuk)
młodych, białych
szparagów4
jajka1 kubeczek (150 g)
jogurtu naturalnego + 3 łyżki
śmietany 18%4 łyżki
szpinakowego pesto (przepis znajdziecie TUTAJ)1 łyżeczka
soliPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Składniki na kruchy spód połączyć ze sobą i krótko zagnieść.Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 min.Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm i umieścić w formie do tarty(wcześniej natłuszczonej
masłem i oprószonej
mąką).Ciasto nakłuć dokładnie widelcem.Ciasto (bez nadzienia) podpiec w piekarniku 10-15 minut,a następnie wyjąć z piekarnika nie wyłączając go.Przygotować nadzienie: dokładnie połączyć
jajka z
jogurtem,
śmietaną i pesto. Doprawić
solą.Na podpieczony spód wylać masę jajeczną.Tartę udekorować surowymi
szparagami i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.Smacznego!