ßßß Cookit - przepis na Tarta z białymi szparagami i pesto szpinakowym

Tarta z białymi szparagami i pesto szpinakowym

nazwa

Wykonanie

Od wielu lat przygotowuję wytrawną tartę w oparciu o jeden sprawdzony przepis.
Okazał się na tyle uniwersalny, że nawet zamiana mąki pszennej na gryczaną zdała egzamin.
Jeśli zaś chodzi o wypełnienie tarty, to zazwyczaj puszczam wodze fantazji.
I tak było w przypadku pysznej tarty z białymi szparagami.
Za zielony kolor nadzienia odpowiada szpinakowe pesto,
które dodaje także ciekawego smaku tarcie.
Myślę jednak, że każde pesto sprawdzi sie w tej tarcie doskonale.
Tarta na gryczanym spodzie jest pyszna i zdrowa.
Doskonała na kolację, czy spotkanie ze znajomymi.
A na drugi dzień stanowić będzie smaczne i niecodzienne śniadanie:)
Polecam!
Pozdrawiam,
Asia
Składniki - kruchy spód:
250 g mąki gryczanej pełnoziarnistej (lub pszennej)
125 g schłodzonego masła
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
1/4 szklanki + 1 łyżka zimnej wody.
Składniki - wypełnienie tarty:
pęczek (kilkanaście sztuk) młodych, białych szparagów
4 jajka
1 kubeczek (150 g) jogurtu naturalnego + 3 łyżki śmietany 18%
4 łyżki szpinakowego pesto (przepis znajdziecie TUTAJ)
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Składniki na kruchy spód połączyć ze sobą i krótko zagnieść.
Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 min.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm i umieścić w formie do tarty
(wcześniej natłuszczonej masłem i oprószonej mąką).
Ciasto nakłuć dokładnie widelcem.
Ciasto (bez nadzienia) podpiec w piekarniku 10-15 minut,
a następnie wyjąć z piekarnika nie wyłączając go.
Przygotować nadzienie: dokładnie połączyć jajka z jogurtem, śmietaną i pesto. Doprawić solą.
Na podpieczony spód wylać masę jajeczną.
Tartę udekorować surowymi szparagami i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.
Smacznego!
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2014/05/tarta-z-biaymi-szparagami-i-pesto.html