ßßß
Za zielony kolor nadzienia odpowiada szpinakowe pesto,które dodaje także ciekawego smaku tarcie.Myślę jednak, że każde pesto sprawdzi sie w tej tarcie doskonale.
Tarta na gryczanym spodzie jest pyszna i zdrowa.Doskonała na kolację, czy spotkanie ze znajomymi.A na drugi dzień stanowić będzie smaczne i niecodzienne śniadanie:)Polecam!Pozdrawiam,AsiaSkładniki - kruchy spód:250 g mąki gryczanej pełnoziarnistej (lub pszennej)125 g schłodzonego masła1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki cukru1/4 szklanki + 1 łyżka zimnej wody.Składniki - wypełnienie tarty:pęczek (kilkanaście sztuk) młodych, białych szparagów4 jajka1 kubeczek (150 g) jogurtu naturalnego + 3 łyżki śmietany 18%4 łyżki szpinakowego pesto (przepis znajdziecie TUTAJ)1 łyżeczka soliPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Składniki na kruchy spód połączyć ze sobą i krótko zagnieść.Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 min.Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm i umieścić w formie do tarty(wcześniej natłuszczonej masłem i oprószonej mąką).Ciasto nakłuć dokładnie widelcem.Ciasto (bez nadzienia) podpiec w piekarniku 10-15 minut,a następnie wyjąć z piekarnika nie wyłączając go.Przygotować nadzienie: dokładnie połączyć jajka z jogurtem, śmietaną i pesto. Doprawić solą.Na podpieczony spód wylać masę jajeczną.Tartę udekorować surowymi szparagami i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.Smacznego!