ßßß Cookit - przepis na ❤ Zupa-krem z pomidorów z mleczkiem kokosowym ❤

❤ Zupa-krem z pomidorów z mleczkiem kokosowym ❤

nazwa

Wykonanie

Zupa-krem z pomidorów pojawia się u nas w domu bardzo często.
Nawet przesadnie często…
Nic nie poradzę - wszyscy ją uwielbiamy:)
Najczęściej przygotowuję tę zupę z kulkami mozarelli i bazylią.
Albo w towarzystwie grzanek z serem.
Zawsze smakuje świetnie.
Najbardziej jednak zaskoczyła mnie wersja z mleczkiem kokosowym.
Zupa niezwykle zyskuje na smaku, który ciężko jest na początku zidentyfikować.
Jednak ten tajemniczy dodatek sprawia,
że zwykły krem pomidorowy staje się całkiem niezwykły:))
Podstawą kremu z pomidorów powinny być długo pieczone, dojrzałe pomidory kupione w sezonie, czyli w sierpniu. Jeśli jednak tak jak ja nie możecie funkcjonować bez pomidorów, na pomoc przychodzą pomidory w puszce lub przecier pomidorowy dobrej jakości.
Sprawdzą się doskonale:)
Pozdrawiam,
Asia
Składniki:
680 g przecieru pomidorowego (lub 1 duża puszka pomidorów w całości)
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 selera
1 mała cebula
opcjonalnie: 1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
500 ml wywaru warzywnego
1 mała puszka (165 ml) mleczka kokosowego
sól (do smaku)
Przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę obrać i pokroić na małe kawałki.
Warzywa poddusić przez chwilę w garnku na 2 łyżkach oliwy z oliwek.
Dodać wywar warzywny, przykryć pokrywką i gotować warzywa do miękkości.
Kiedy warzywa będą miękkie dodać przecier pomidorowy i gotować ok. 15-20 minut.
Zupę zmiksować za pomocą blendera na gładki krem.
Dodać mleczko kokosowe (zostawiając odrobinę do dekoracji) i ponownie zmiksować.
I można podawać:)
Smacznego!
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2014/04/zupa-krem-z-pomidorow-z-mleczkiem.html