Zupa-krem z pomidorów pojawia się u nas w domu bardzo często.Nawet przesadnie często…Nic nie poradzę - wszyscy ją uwielbiamy:)Najczęściej przygotowuję tę zupę z kulkami mozarelli i bazylią.Albo w towarzystwie grzanek z serem.Zawsze smakuje świetnie.Najbardziej jednak zaskoczyła mnie wersja z mleczkiem kokosowym.Zupa niezwykle zyskuje na smaku, który ciężko jest na początku zidentyfikować.Jednak ten tajemniczy dodatek sprawia,że zwykły krem pomidorowy staje się całkiem niezwykły:))Podstawą kremu z pomidorów powinny być długo pieczone, dojrzałe pomidory kupione w sezonie, czyli w sierpniu. Jeśli jednak tak jak ja nie możecie funkcjonować bez pomidorów, na pomoc przychodzą pomidory w puszce lub przecier pomidorowy dobrej jakości.Sprawdzą się doskonale:)Pozdrawiam,AsiaSkładniki:680 g przecieru pomidorowego (lub 1 duża puszka pomidorów w całości)1 marchewka1 pietruszka1/2 selera1 mała cebulaopcjonalnie: 1 ząbek czosnku2 łyżki oliwy z oliwek500 ml wywaru warzywnego1 mała puszka (165 ml) mleczka kokosowegosól (do smaku)Przygotowanie:Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę obrać i pokroić na małe kawałki.Warzywa poddusić przez chwilę w garnku na 2 łyżkach oliwy z oliwek.Dodać wywar warzywny, przykryć pokrywką i gotować warzywa do miękkości.Kiedy warzywa będą miękkie dodać przecier pomidorowy i gotować ok. 15-20 minut.Zupę zmiksować za pomocą blendera na gładki krem.Dodać mleczko kokosowe (zostawiając odrobinę do dekoracji) i ponownie zmiksować.I można podawać:)Smacznego!