Wykonanie
Połączenie
łososia i
buraków po raz pierwszy miałam okazję spróbować rok temu, we Włoszech. Była to przystawka serwowana dla kilku osób na dużym talerzu, na którym znajdowały się spore kawałki pieczonego
łososia i
buraków, polane słodkawym sosem i udekorowane
natką pietruszki. Postanowiłam przenieść ten pomysł do mojego menu, ponieważ kombinacja tych smaków jest na prawdę niesamowicie pyszna.

Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że aby zostać fanem tej sałatki trzeba być jednocześnie fanem pieczonych
buraków i
łososia...Ja akurat uwielbiam jedno i drugie, dlatego dla mnie jest to
sałatka idealna.

Aby urozmaicić to danie zarówno
smakowo, jak i kolorystycznie dodałam listki
świeżego szpinaku, kwaśne rubinowe nasiona
granatu i słodkie
orzeszki piniowe.Całość stanowi proste i pożywne danie, które można zjeść na lunch lub kolację.

Przygotowanie takiej sałatki wymaga trochę czasu, głównie związanego z upieczeniem
buraków, wyjęciem nasion
granatu i zamarynowaniem, a następnie upieczeniem
łososia.Jeśli jednak lubicie takie połączenia smakowe, to obiecuję, że warto ten czas poświęcić:)Pozdrawiam,
Asia
Składniki (2 duże porcje):2
buraki2 filety z
łososia1 łyżka
miodu2 łyżki
sosu sojowegoodrobina
soku z cytrynynasiona z 1/2
granatu2 garści listków
świeżego szpinakugarść świeżej
natki pietruszkigarść uprażonych na suchej patelni
orzeszków piniowycholiwa z oliweksól i
pieprzJak upiec buraki?Wkładamy je w całości (ze skórką) do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy w zależności od ich wielkości ok. 1 godzinę. Należy na bieżąco sprawdzać sytuację -
buraki będą odpowiednio upieczone, kiedy NIE będą całkowicie miękkie. Powinniśmy móc wbić w nie widelec, ale czuć pewien
opór. Po tym czasie
buraki odstawiamy do wystudzenia, a następnie obieramy ze skórki, kroimy na kawałki, przekładamy do miski i zalewamy kilkoma łyżkami czerwonego
octu winnego (do smaku - powinny być kwaskowate).Jak przygotować łososia?Na potrzeby sałatki, filety z
łososia najpierw marynujemy w połączeniu kilku łyżek
sosu sojowego z
miodem i
sokiem z cytryny przez ok. 30 minut (marynatę należy spróbować i doprawić ją wedle własnego smaku). Po tym czasie przekładamy je do żaroodpornego naczynia i pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Wszystko jednak będzie zależało od grubości i wielkości filetów. Należy je sprawdzać na bieżąco. Powinny być miękkie i soczyste w środku.Jak wydobyć nasiona z granatu?Istnieje wiele różnych metod. Próbowałam większość z nich i zazwyczaj kończyło się to zachlapaniem połowy kuchni intensywnie rubinowym
sokiem:)) Ale nie poddaję się, ponieważ uwielbiam ten
owoc. Kiedy mam do czynienia z dużym
granatem, kroję go na 4 lub nawet 8 części i ręcznie wyciągam poszczególne nasiona. Jest to troszkę czasochłonne, ale - warto:)Jak skomponować sałatkę?Na talerzu układamy listki
świeżego szpinaku, a na nich kawałki upieczonego i zamarynowanego w occie winnym
buraka. Na wierzch dokładamy pokrojonego w sporą kostkę
łososia,
natkę pietruszki i uprażone na suchej patelni
orzeszki piniowe. Dodajemy nasiona
granatu i skrapiamy
sałatkę oliwą z oliwek. Całość doprawiamy
solą i
pieprzem.Smacznego!