ßßß Cookit - przepis na Sałatka z łososiem i pieczonymi burakami

Sałatka z łososiem i pieczonymi burakami

nazwa

Wykonanie

Połączenie łososia i buraków po raz pierwszy miałam okazję spróbować rok temu, we Włoszech. Była to przystawka serwowana dla kilku osób na dużym talerzu, na którym znajdowały się spore kawałki pieczonego łososia i buraków, polane słodkawym sosem i udekorowane natką pietruszki. Postanowiłam przenieść ten pomysł do mojego menu, ponieważ kombinacja tych smaków jest na prawdę niesamowicie pyszna.
Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że aby zostać fanem tej sałatki trzeba być jednocześnie fanem pieczonych buraków i łososia...
Ja akurat uwielbiam jedno i drugie, dlatego dla mnie jest to sałatka idealna.
Aby urozmaicić to danie zarówno smakowo, jak i kolorystycznie dodałam listki świeżego szpinaku, kwaśne rubinowe nasiona granatu i słodkie orzeszki piniowe.
Całość stanowi proste i pożywne danie, które można zjeść na lunch lub kolację.
Przygotowanie takiej sałatki wymaga trochę czasu, głównie związanego z upieczeniem buraków, wyjęciem nasion granatu i zamarynowaniem, a następnie upieczeniem łososia.
Jeśli jednak lubicie takie połączenia smakowe, to obiecuję, że warto ten czas poświęcić:)
Pozdrawiam,
Asia
Składniki (2 duże porcje):
2 buraki
2 filety z łososia
1 łyżka miodu
2 łyżki sosu sojowego
odrobina soku z cytryny
nasiona z 1/2 granatu
2 garści listków świeżego szpinaku
garść świeżej natki pietruszki
garść uprażonych na suchej patelni orzeszków piniowych
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Jak upiec buraki?
Wkładamy je w całości (ze skórką) do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy w zależności od ich wielkości ok. 1 godzinę. Należy na bieżąco sprawdzać sytuację - buraki będą odpowiednio upieczone, kiedy NIE będą całkowicie miękkie. Powinniśmy móc wbić w nie widelec, ale czuć pewien opór. Po tym czasie buraki odstawiamy do wystudzenia, a następnie obieramy ze skórki, kroimy na kawałki, przekładamy do miski i zalewamy kilkoma łyżkami czerwonego octu winnego (do smaku - powinny być kwaskowate).
Jak przygotować łososia?
Na potrzeby sałatki, filety z łososia najpierw marynujemy w połączeniu kilku łyżek sosu sojowego z miodem i sokiem z cytryny przez ok. 30 minut (marynatę należy spróbować i doprawić ją wedle własnego smaku). Po tym czasie przekładamy je do żaroodpornego naczynia i pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Wszystko jednak będzie zależało od grubości i wielkości filetów. Należy je sprawdzać na bieżąco. Powinny być miękkie i soczyste w środku.
Jak wydobyć nasiona z granatu?
Istnieje wiele różnych metod. Próbowałam większość z nich i zazwyczaj kończyło się to zachlapaniem połowy kuchni intensywnie rubinowym sokiem:)) Ale nie poddaję się, ponieważ uwielbiam ten owoc. Kiedy mam do czynienia z dużym granatem, kroję go na 4 lub nawet 8 części i ręcznie wyciągam poszczególne nasiona. Jest to troszkę czasochłonne, ale - warto:)
Jak skomponować sałatkę?
Na talerzu układamy listki świeżego szpinaku, a na nich kawałki upieczonego i zamarynowanego w occie winnym buraka. Na wierzch dokładamy pokrojonego w sporą kostkę łososia, natkę pietruszki i uprażone na suchej patelni orzeszki piniowe. Dodajemy nasiona granatu i skrapiamy sałatkę oliwą z oliwek. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2013/11/saatka-z-ososiem-i-pieczonymi-burakami.html