ßßß
Do przygotowania takiej galaretki wystarczy prostokątna forma "keksówka", ulubione owoce i galaretka. Można pokusić się o zrobienie domowej galaretki, co nie jest skomplikowane, ani trudne. Można też użyć gotowej. W oryginalnym przepisie zaleca się samodzielne przygotowanie galaretki na bazie białego wina lub wódki. Jeśli jednak chcemy deserem poczęstować dzieci, musimy zrezygnować z alkoholowego akcentu:)
Polecam i zachęcam do wypróbowania przepisu na letnie owoce w galaretce.Pozdrawiam,AsiaSkładniki:ok. 250 g malinok. 250 g truskawekok. 250 g borówki amerykańskiej500 ml owocowej galaretkiPrzygotowanie:Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawić do wystygnięcia do momentu kiedy jest chłodna, ale jeszcze płynna.Keksówkę wyłożyć szczelnie folią spożywczą zostawiając po ok. 10 cm folii na brzegach formy (aby można było później zakryć owoce).Na dno formy wylewamy cienką warstwę galaretki i układamy gęsto pierwszą porcję owoców - maliny. Zalewamy je cienką warstwą galaretki i układamy kolejne owoce - borówki. Zalewamy je kilkoma łyżkami galaretki i układamy ostatnią, podwójną warstwę truskawek. Całość zalewamy pozostałą ilością galaretki. Pamiętajmy, aby owoce układać bardzo ściśle obok siebie.Owoce zakrywamy szczelnie folią spożywczą pozostawioną na brzegach formy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.Podajemy jako samodzielne danie lub z waniliowymi lodami lub bitą śmietaną.P.S. Ważne, aby do deseru wybrać słodkie i dojrzałe owoce.Smacznego!