Wykonanie
Maliny to jedne z moich ulubionych
owoców. Przygotowuję z nich różne słodkości, choć najbardziej lubię je w prostej formie - z
galaretką, na tarcie lub prosto z koszyczka. Niedawno jednak znalazłam sposób na zrobienie z nich zimnego, orzeźwiającego
sorbetu, na którego przepis jakiś czas temu umieściłam na blogu. Idąc tym tropem postanowiłam (na życzenie małego wielbiciela
lodów:)) przygotować
lody "na patyku". W jednym z bardziej popularnych sklepów znalazłam formę do
lodów (na zdjęciach poniżej, cena 9,90 zł) i szybko okazało się, że dzięki niej można przygotować świetnie smakujące i efektownie wyglądające domowe,
malinowe lody:)



Lody malinowe są bardzo proste do wykonania, jeśli dysponujemy foremką, która nada im odpowiedni kształt. Wystarczy koszyczek świeżych
malin i kilka łyżek
syropu z agawy lub innego słodkiego dodatku w postaci
cukru lub
miodu. Kilka godzin w zamrażarce i gotowe!


Takie domowe
lody są świetne na upały i głęboko wierzę, że są zdrowe, ponieważ to wyłącznie sezonowe
owoce i odrobina słodkiego
syropu. To także pyszna alternatywa dla kalorycznych deserów. No i ten kolor...Polecam bardzo!Pozdrawiam,
Asia
Składniki (na 4 sztuki):koszyczek świeżych
malinkilka łyżek
syropu z agawy lub innego słodkiego składnikaPrzygotowanie:Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę i rozlać do foremek na
lody.Wstawić do zamrażarki na kilka godzin.Przed usilną próbą wyjęcia zamrożonych
lodów z foremek wstawić całą formę na chwilę do ciepłej
wody - będzie łatwiej:))Smacznego!P.S. Służę informacją, gdzie można kupić takie foremki do
lodów.