ßßß Cookit - przepis na Sałatka z pieczonym burakiem i serem pleśniowym

Sałatka z pieczonym burakiem i serem pleśniowym

nazwa

Wykonanie

Kiedy zastanawiam się, jaka jest moja ulubiona sałatka na myśl przychodzi mi wiele propozycji. Część z nich pojawiło się już na blogu: sałatka z grillowanym serem halloumi, orientalna sałatka z kurczakiem, czy sałatka z mozarellą i pomidorkami... Jednak szczególnym sentymentem darzę (i chyba nie tylko ja:)) potrawę, bazą której jest sałata rzymska i na wierzchu której dumnie wylegują się kawałki pieczonego, czerwonego buraka, sera pleśniowego oraz orzeszki piniowe i natka pietruszki...
To sałatka umiarkowanie pracochłonna, ponieważ jej przygotowanie należy zaplanować. Chodzi o włożenie do piekarnika, na godzinę lub troszkę dłużej, czerwonych buraków, które po upieczeniu będą słodkie i soczyste. A że pieczemy je w całości... to trzeba chwilę poczekać. Ale efekt warty jest oczekiwania:)
Muszę przyznać, że uwielbiam czerwone buraki. Do pewnego momentu znałam niewiele przepisów na ich wykorzystanie. Obecnie warzywo to zyskuje coraz większe grono wielbicieli, a co za tym idzie, pojawia się całkiem sporo przepisów z burakami w roli głównej. Jeśli lubicie buraki, a szczególnie pieczone - polecam i zachęcam bardzo:)
Z pozdrowieniami,
Asia
Składniki (dla 2 głodnych osób lub na miskę sałatki):
2 duże lub 4-6 młodych, czerwonych buraków
opakowanie sera pleśniowego
ćwierć szklanki uprażonych orzeszków piniowych
pół główki sałaty rzymskiej
natka pietruszki
oliwa z oliwek
sól i pieprz
czerwony ocet winny
Przygotowanie:
Buraki płuczemy, osuszamy i nacieramy oliwą z oliwek. Każdy z osobna zawijamy w folię aluminiową i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni. Warzywa pieczemy ok. 45-60 minut (zależy, czy używamy młodych, czy "starych". Jeśli młodych - będzie krócej). Co jakiś czas możemy sprawdzać, w jakim są stanie nakłuwając je widelcem. Buraki będą gotowe, jeśli będzie można wbić widelec, ale czuć będziemy pewien opór. Pieczemy je al dente.
Upieczone buraki studzimy, a następnie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę wielkości 1 cm na 1 cm.
Sałatę rzymską płuczemy, osuszamy i kroimy/rwiemy na małe kawałki.
Przygotowujemy dressing: łączymy ze sobą 100 ml czerwonego octu winnego, 150-200 ml oliwy z oliwek, sól i pieprz. Dressing dzielimy na dwie części. Jedną łączymy z sałatą, drugą z pokrojonymi burakami.
Na talerzu lub w misce układamy sałatę, następnie buraki i pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Całość posypujemy uprażonymi orzeszkami piniowymi, natką pietruszki i czarnym, swieżo mielonym pieprzem.
Do sałatki podać można plasterki szynki dojrzewającej i świeżą bagietkę.
Smacznego!
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2013/05/saatka-z-pieczonym-burakiem-i-serem.html