Wykonanie
Kiedy zastanawiam się, jaka jest moja ulubiona
sałatka na myśl przychodzi mi wiele propozycji. Część z nich pojawiło się już na blogu:
sałatka z grillowanym
serem halloumi, orientalna
sałatka z
kurczakiem, czy
sałatka z
mozarellą i
pomidorkami... Jednak szczególnym sentymentem darzę (i chyba nie tylko ja:)) potrawę, bazą której jest
sałata rzymska i na wierzchu której dumnie wylegują się kawałki pieczonego, czerwonego
buraka,
sera pleśniowego oraz
orzeszki piniowe i
natka pietruszki...


To
sałatka umiarkowanie pracochłonna, ponieważ jej przygotowanie należy zaplanować. Chodzi o włożenie do piekarnika, na godzinę lub troszkę dłużej, czerwonych
buraków, które po upieczeniu będą słodkie i soczyste. A że pieczemy je w całości... to trzeba chwilę poczekać. Ale efekt warty jest oczekiwania:)Muszę przyznać, że uwielbiam czerwone
buraki. Do pewnego momentu znałam niewiele przepisów na ich wykorzystanie. Obecnie warzywo to zyskuje coraz większe
grono wielbicieli, a co za tym idzie, pojawia się całkiem sporo przepisów z
burakami w roli głównej. Jeśli lubicie
buraki, a szczególnie pieczone - polecam i zachęcam bardzo:)Z pozdrowieniami,
AsiaSkładniki (dla 2 głodnych osób lub na miskę sałatki):2 duże lub 4-6
młodych, czerwonych
burakówopakowanie
sera pleśniowegoćwierć szklanki uprażonych
orzeszków piniowychpół główki
sałaty rzymskiejnatka pietruszkioliwa z oliweksól i
pieprzczerwony
ocet winnyPrzygotowanie:
Buraki płuczemy, osuszamy i nacieramy
oliwą z oliwek. Każdy z osobna zawijamy w folię aluminiową i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni. Warzywa pieczemy ok. 45-60 minut (zależy, czy używamy
młodych, czy "starych". Jeśli
młodych - będzie krócej). Co jakiś czas możemy sprawdzać, w jakim są stanie nakłuwając je widelcem.
Buraki będą gotowe, jeśli będzie można wbić widelec, ale czuć będziemy pewien
opór. Pieczemy je al dente.Upieczone
buraki studzimy, a następnie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę wielkości 1 cm na 1 cm.
Sałatę rzymską płuczemy, osuszamy i kroimy/rwiemy na małe kawałki.Przygotowujemy dressing: łączymy ze sobą 100 ml czerwonego
octu winnego, 150-200 ml
oliwy z oliwek,
sól i
pieprz. Dressing dzielimy na dwie części. Jedną łączymy z
sałatą, drugą z pokrojonymi
burakami.Na talerzu lub w misce układamy
sałatę, następnie
buraki i pokrojony w kostkę
ser pleśniowy. Całość posypujemy uprażonymi orzeszkami piniowymi,
natką pietruszki i czarnym, swieżo mielonym
pieprzem.Do sałatki podać można plasterki
szynki dojrzewającej i świeżą
bagietkę.Smacznego!