ßßß
Zapraszam do upieczenia makowca z suchego maku według mojej bezglutenowej receptury. Ciasto w niczym nie odbiega od wersji glutenowej, ale dzięki zamiennikom mąki pszennej oszczędza przykrych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.Składniki:kostka masła - 200 g1 szklanka cukru1 szklanka suchego maku1/2 szklanki mąki kukurydzianej1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej1/2 szklanki mąki jaglanejpółtora łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia4 jajka (żółtka i białka osobno)zapach migdałowygarść rodzynków (opcjonalnie)cukier puder do posypaniamąka z ziaren amarantusa od obsypania formy5 łyżek wodyWykonanie:1. Rozpuszczamy w garnku masło razem z cukrem i pięcioma łyżkami wody. Następnie studzimy.
2. Po wystudzeniu rozpuszczony tłuszcz z cukrem przelewamy do miski, dodajemy 4 żółtka (z białek ubijemy pianę) i miksujemy na najniższych obrotach.
3. Następnie po kolei dosypujemy mąki razem z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując.
4. Gdy już wmiksowane są mąki, powoli dosypujemy mak i dalej miksujemy.
5. Gdy już wmiksowany jest mak, dodajemy zapach migdałowy, możemy też dodać garść sparzonych rodzynków. Z pozostałych białek ze szczyptą soli ubijamy pianę na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni (z termoobiegiem).
6. Wlewamy ciasto do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką z ziaren amarantusa.
7. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez godzinę. Po kwadransie nacinamy ciasto wzdłuż. Po godzinie pieczenia muszę jeszcze 5 minut dopiekać od spodu.
8. Gotowe, wystudzone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
