Wykonanie

Zapraszam do upieczenia makowca z suchego
maku według mojej bezglutenowej receptury. Ciasto w niczym nie odbiega od wersji glutenowej, ale dzięki zamiennikom
mąki pszennej oszczędza przykrych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.Składniki:kostka
masła - 200 g1 szklanka
cukru1 szklanka suchego
maku1/2 szklanki
mąki kukurydzianej1/2 szklanki
skrobi ziemniaczanej1/2 szklanki
mąki jaglanejpółtora łyżeczki bezglutenowego
proszku do pieczenia4
jajka (
żółtka i
białka osobno)
zapach migdałowygarść
rodzynków (opcjonalnie)
cukier puder do posypania
mąka z ziaren
amarantusa od obsypania formy5 łyżek
wodyWykonanie:1. Rozpuszczamy w garnku
masło razem z
cukrem i pięcioma łyżkami
wody. Następnie studzimy.

2. Po wystudzeniu rozpuszczony tłuszcz z
cukrem przelewamy do miski, dodajemy 4
żółtka (z
białek ubijemy pianę) i miksujemy na najniższych obrotach.

3. Następnie po kolei dosypujemy
mąki razem z
proszkiem do pieczenia, cały czas miksując.

4. Gdy już wmiksowane są
mąki, powoli dosypujemy
mak i dalej miksujemy.

5. Gdy już wmiksowany jest
mak, dodajemy
zapach migdałowy, możemy też dodać garść sparzonych
rodzynków. Z pozostałych
białek ze szczyptą
soli ubijamy pianę na sztywno i delikatnie mieszamy z
ciastem. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni (z termoobiegiem).

6. Wlewamy ciasto do keksówki wysmarowanej
masłem i obsypanej
mąką z ziaren
amarantusa.

7. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez godzinę. Po kwadransie nacinamy ciasto wzdłuż. Po godzinie pieczenia muszę jeszcze 5 minut dopiekać od
spodu.

8. Gotowe, wystudzone posypujemy
cukrem pudrem. Smacznego.

