ßßß Cookit - przepis na Placek z musem śliwkowym

Placek z musem śliwkowym

Wykonanie

CIASTO
25 dag ziemniaków,
10 dag migdałów,
1 szklanka mąki pszennej,
1/2 szklanki cukru pudru,
10 dag masła,
1 łyżka śmietany
22-procentowej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki cynamonu;
DO POSMAROWANIA CIASTA:
1 żółtko
DO PRZYBRANIA:
3 łyżki płatków migdałowych;
DO WYSMAROWANIA FORMY:
1 łyżka masła
MUS
30 dag suszonych śliwek bez pestek,
2 torebki herbaty z owoców leśnych,
6 goździków,
1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotować mus: zaparzyć dwie szklanki herbaty. Śliwki umyć, moczyć 2 godz. w herbacie, przełożyć wraz z płynem do rondelka, dodać cynamon i goździki. Gotować na wolnym ogniu 10-20 min, aż śliwki się rozgotują. Rozgnieść je widelcem lub przetrzeć przez sitko i odstawić na 3 godz., aby mus zgęstniał. Jeśli będzie zbyt rzadki, trzeba go ponownie odparować. Mus można przyrządzić dzień wcześniej.
Przygotować ciasto: ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą, ugotować w łupinach, odcedzić, obrać, cipłe przecisnąć przez praskę i ostu dzić. Migdały sparzyć, obrać i posiekać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem, cukrem pudrem i migdałami. Następnie połączyć z ziemniakami oraz śmietaną i wyrobić ciasto. Dodać masło i ponownie wyrobić. Ciasto włożyć do lodówki na 90 min, a potem na 30 min do zamrażalnika. Dobrze schłodzone podzielić na dwie części i każdą rozwałkować.
Formę do pieczenia wysmarować masłem i wyłożyć jedną częścią ciasta tak, aby brzegi placka miały wysokość 3 cm. Ciasto ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piec 15 min. Drugi placek pokroić w paski szerokości 1,5 cm. Na upieczony spód wyłożyć równą warstwą mus śliwkowy. Na wierzchu ułożyć kratkę z pasków ciasta, posmarować ją rozbełtanym żółtkiem i posypać płatkami migdałowymi. Piec 25 min w temperaturze 180°C, aż ciasto będzie miało jasnobrązowy kolor, a migdały się zrumienią
Źródło:http://swietne-przepisy.blogspot.com/2015/03/placek-z-musem-sliwkowym.html