Wykonanie
CIASTO25 dag
ziemniaków,10 dag
migdałów,1 szklanka
mąki pszennej,1/2 szklanki
cukru pudru,10 dag
masła,1 łyżka
śmietany22-procentowej,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,1/2 łyżeczki
cynamonu;DO POSMAROWANIA CIASTA:1
żółtkoDO PRZYBRANIA:3 łyżki
płatków migdałowych;DO WYSMAROWANIA FORMY:1 łyżka
masłaMUS30 dag suszonych
śliwek bez pestek,2
torebki herbaty z
owoców leśnych,6
goździków,1/2 łyżeczki
cynamonuPrzygotować mus: zaparzyć dwie szklanki
herbaty.
Śliwki umyć, moczyć 2 godz. w herbacie, przełożyć wraz z płynem do rondelka, dodać
cynamon i
goździki. Gotować na wolnym ogniu 10-20 min, aż
śliwki się rozgotują. Rozgnieść je widelcem lub przetrzeć przez sitko i odstawić na 3 godz., aby mus zgęstniał. Jeśli będzie zbyt rzadki, trzeba go ponownie odparować. Mus można przyrządzić dzień wcześniej.Przygotować ciasto:
ziemniaki wyszorować pod bieżącą
wodą, ugotować w łupinach, odcedzić, obrać, cipłe przecisnąć przez praskę i ostu dzić.
Migdały sparzyć, obrać i posiekać.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia,
cynamonem,
cukrem pudrem i
migdałami. Następnie połączyć z
ziemniakami oraz
śmietaną i wyrobić ciasto. Dodać
masło i ponownie wyrobić. Ciasto włożyć do lodówki na 90 min, a
potem na 30 min do zamrażalnika. Dobrze schłodzone podzielić na dwie części i każdą rozwałkować.Formę do pieczenia wysmarować
masłem i wyłożyć jedną częścią ciasta tak, aby brzegi placka miały wysokość 3 cm. Ciasto ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piec 15 min. Drugi placek pokroić w paski szerokości 1,5 cm. Na upieczony spód wyłożyć równą warstwą mus
śliwkowy. Na wierzchu ułożyć kratkę z pasków ciasta, posmarować ją rozbełtanym
żółtkiem i posypać
płatkami migdałowymi. Piec 25 min w temperaturze 180°C, aż ciasto będzie miało jasnobrązowy kolor, a
migdały się zrumienią