Wykonanie
Dania i ciasta na każdy dzień!Social IconsStronyOstatnio dodaneLista zaprzyjaźnionych blogówAktualnościNajczęściej używane w kuchni miary1 szklanka
mąki - 150 g1 szklanka
cukru - 220 g1 szklanka
mleka - 1/4 l1 łyżka
oleju - 14 g1 łyżka
śmietany - 15 g1 łyżeczka
soli - 6 g1 łyżeczka
proszku do pieczenia - 5 g1 łyżka
mąki - 16 g1 łyżka
bułki tartej - 9 gŁączna liczba wyświetleńTechnologia Blogger .czwartek, 12 lutego 201540 dag
czereśni,20 dag czerwonych lub bialych
porzeczek,15 dag
truskawek.15 dag
malin,3/4 szklanki
cukru,1 łyżka
mąki ziemniaczanej ,1/2 szklanki
śmietany 22 %1/3 łyżeczki
cynamonu,2
goździki,szczypta
soliMaliny przebrać.
Porzeczki oczyścić z szypułek.
Owoce umyć. Z
czereśni usunąć ogonki i pestki, a z
truskawek szypułki.
Czereśnie i
porzeczki zalać 3 szklankami wrzącej, lekko posolonej
wody, wsypać
cukier, dodać
cynamon oraz
goździki i gotować 15 min. Następnie zmiksować, zaprawić
mąką ziemniaczaną połączoną z kilkoma łyżkami zimnej
wody i zagotować. Dodać
maliny i ponownie zmiksować.
Śmietanę rozprowadzić 2-3 łyżkami zupy i połączyć z zupą.
Truskawki pokroić w plasterki, włożyć do talerzy i zalac ostudzoną zupą. Podawać z grzankami.