Wykonanie
Dania i ciasta na każdy dzień!Social IconsStronyOstatnio dodaneLista zaprzyjaźnionych blogówAktualnościNajczęściej używane w kuchni miary1 szklanka
mąki - 150 g1 szklanka
cukru - 220 g1 szklanka
mleka - 1/4 l1 łyżka
oleju - 14 g1 łyżka
śmietany - 15 g1 łyżeczka
soli - 6 g1 łyżeczka
proszku do pieczenia - 5 g1 łyżka
mąki - 16 g1 łyżka
bułki tartej - 9 gŁączna liczba wyświetleńTechnologia Blogger .wtorek, 17 lutego 201550 dag
malin (mogą być mrożone),1/2 szklanki
soku pomarańczowego,3/4 szklanki białego
wytrawnego wina,1/2 szklanki
cukru,1 łyżka
mąki ziemniaczanejdo przybrania:1/2 szklanki
bitej śmietany,6 półplasterków
pomarańczyMaliny opłukać (lub rozmrozić), odłożyć kilka najładniejszych, a pozostałe zagotować w 1 l
wody i przetrzeć przez sito. Przecier malinowy połączyć z
sokiem pomarańczowym oraz
cukrem i zaprawić
mąką ziemniaczaną. Mieszając, chwilę gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Zupę schłodzić, wlać
wino, wymieszać, wstawić na 1 godz. do lodówki. Przed podaniem przybrać każdą porcję kleksem
bitej śmietany,
maliną i półplasterkiem
pomarańczy. Podawać z
groszkiem ptysiowym.