Wykonanie
6 dojrzałych twardych
pomidorów (1 kg),
sól,
pieprzFARSZ1
pierś kurczaka (25 dag),10 dag
pieczarek,1
cebula (10 dag),1 1/2 szklanki
mleka,1 1/2 łyżki
mąki pszennej,15 dag
sera camembert,2 łyżki
natki pietruszki,3 łyżki
masła,1 łyżeczka
Vegety,
sól,
pieprzPomidory umyć, ściąć z nich czubki, a pozostałą część wydrążyć, posypać w środku
solą i
pieprzem.Przygotować farsz:
pierś kurczaka umyć, osączyć, posolić i upiec z dodatkiem jednej łyżki
masła w folii aluminiowej.
Cebule obrać, opłukać i posiekać.
Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w drobną kostkę.
Mleko połączyć z
Vegetą.
Camembert pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę
masła i usmażyć
pieczarki, a gdy
woda odparuje, dodać
cebulę, posolić, popieprzyć i smażyć 5 min, po czym odstawić z ognia.W rondelku roztopić pozostałe
masło, dodać
mąkę i rozprowadzić ją
mlekiem z
vegetą. Do otrzymanego sosu włożyć
camembert i gotować, aż
ser się rozpuści.Do miski wlać 2/3 sosu, dodać pokrojonego w kostkę
kurczaka,
pieczarki z
cebulą oraz
natkę i wymieszać. Doprawić
solą i
pieprzem.
Pomidory napełnić farszem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać pozostałym sosem. Następnie zapiekać 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Przed podaniem przykryć „czapeczkami”.Podawać z
białym pieczywem.