ßßß Cookit - przepis na Pomidory faszerowane mięsem kurczaka

Pomidory faszerowane mięsem kurczaka

Wykonanie

6 dojrzałych twardych pomidorów (1 kg),
sól,
pieprz
FARSZ
1 pierś kurczaka (25 dag),
10 dag pieczarek,
1 cebula (10 dag),
1 1/2 szklanki mleka,
1 1/2 łyżki mąki pszennej,
15 dag sera camembert,
2 łyżki natki pietruszki,
3 łyżki masła,
1 łyżeczka Vegety,
sól,
pieprz
Pomidory umyć, ściąć z nich czubki, a pozostałą część wydrążyć, posypać w środku solą i pieprzem.
Przygotować farsz:
pierś kurczaka umyć, osączyć, posolić i upiec z dodatkiem jednej łyżki masła w folii aluminiowej. Cebule obrać, opłukać i posiekać. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w drobną kostkę. Mleko połączyć z Vegetą. Camembert pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i usmażyć pieczarki, a gdy woda odparuje, dodać cebulę, posolić, popieprzyć i smażyć 5 min, po czym odstawić z ognia.
W rondelku roztopić pozostałe masło, dodać mąkę i rozprowadzić ją mlekiem z vegetą. Do otrzymanego sosu włożyć camembert i gotować, aż ser się rozpuści.
Do miski wlać 2/3 sosu, dodać pokrojonego w kostkę kurczaka, pieczarki z cebulą oraz natkę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Pomidory napełnić farszem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać pozostałym sosem. Następnie zapiekać 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Przed podaniem przykryć „czapeczkami”.
Podawać z białym pieczywem.
Źródło:http://swietne-przepisy.blogspot.com/2015/02/pomidory-faszerowane-miesem-kurczaka.html