Wykonanie
30 dag
półtłustego sera twarogowego1 1/2 łyżki
jogurtu naturalnego,1 puszka
krewetek (12 dag),2
jajka,11/2 świeżej
kajzerki,1 łyżeczka ostrej
musztardy,1 łyżka
natki pietruszki,
sól,
pieprzdo wysmarowania foremek:2 łyżeczki
masłado przybrania:3
pomidory (15 dag),kilka gałązek
natki pietruszkiKajzerki wydrążyć, miąższ drobno pokruszyć (1 łyżkę okruchów odłożyć). Do miski wbić
jajka, włożyć pokruszoną
bułkę, wymieszać i odstawić na 5 min. Dodać
ser,
jogurt, osączone
krewetki (kilka odłożyć do przybrania),
musztardę i
natkę pietruszki. Doprawić
solą,
pieprzem i ponownie wymieszać. Sześć żaroodpornych foremek wysmarować roztopionym
masłem. Rozłożyć masę do foremek i posypać resztą okruchów. Foremki ustawić i w większej formie napełnionej
wodą do wysokości 2,5 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C. Piec 45-50 min.
Pomidory umyć i pokroić w plasterki.
Natkę pietruszki opłukać i osączyć. Foremki postawić na talerzykach i przybrać zapiekanki plasterkami
pomidorów,
krewetkami oraz
natką pietruszki.