Wykonanie
1 kg
mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego,1
cebula (10 dag),2 drobno posiekane ząbki
czosnku,7
pomidorów (60 dag),1
jabłko (15 dag),15
oliwek bez pestek,8 dag
rodzynek,3 łyżki
oleju,
sól,
pieprzCebulę i
czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na
oleju.
Pomidory sparzyć, obrać i drobno pokroić.
Jabłko umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i oczyścić z gniazda nasiennego.
Oliwki drobno pokroić.
Rodzynki sparzyć. Do
cebuli i
czosnku dodać pozostałe składniki, przyprawić
solą oraz
pieprzem i wymieszać. Przykryć i dusić około 15 min na wolnym ogniu.Picadillo powinno być prawie suche. W Meksyku potrawa ta wykorzystywana jest przede wszystkim jako nadzienie do tacos i
papryki, ale można ją również podawać z
ryżem.