ßßß Cookit - przepis na Picadillo

Picadillo

Wykonanie

1 kg mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego,
1 cebula (10 dag),
2 drobno posiekane ząbki czosnku,
7 pomidorów (60 dag),
1 jabłko (15 dag),
15 oliwek bez pestek,
8 dag rodzynek,
3 łyżki oleju,
sól,
pieprz
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Pomidory sparzyć, obrać i drobno pokroić. Jabłko umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i oczyścić z gniazda nasiennego. Oliwki drobno pokroić. Rodzynki sparzyć. Do cebuli i czosnku dodać pozostałe składniki, przyprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Przykryć i dusić około 15 min na wolnym ogniu.
Picadillo powinno być prawie suche. W Meksyku potrawa ta wykorzystywana jest przede wszystkim jako nadzienie do tacos i papryki, ale można ją również podawać z ryżem.
Źródło:http://swietne-przepisy.blogspot.com/2015/01/picadillo.html