ßßß Cookit - przepis na Mazurek czekoladowo - migdałowy

Mazurek czekoladowo - migdałowy

Wykonanie

CIASTO:
20 dag drobno posiekanych migdałów
20 dag startej gorzkiej czekolady
20 dag cukru pudru
2 białka
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
wafle do wyłożenia formy (30 x 40 cm)
DO WYSMAROWANIA FORMY:
2 łyżki masła
DO PRZYBRANIA:
1 gotowa polewa czekoladowa
10 dag masy marcepanowej
MASA MARCEPANOWA:
25 dag migdałów
25 dag cukru
sok z 1 cytryny
1/2 łyżka octu 6 %
Przygotować masę marcepanową:
migdały sparzyć, obrać ze skórki, lekko zrumienić na suchej patelni i dwukrotnie zemleć. Z cukru, 1/2 szklanki wody i octu ugotować syrop. Nieco go ostudzić i ucierać drewnianą łyżką. Następnie nadal ucierając aż do uzyskania jednolitej masy, dodać migdały i sok z cytryny.
Marcepan można zabarwić sokiem z marchwi lub buraków albo barwnikami spożywczymi.
Przygotować ciasto:
białka i jajko utrzeć z cukrem pudrem do białości i dalej ucierając, stopniowo dodawać czekoladę oraz mąkę. Następnie delikatnie połączyć masę z migdałami. Formę do pieczenia wysmarować masłem i wyłożyć waflami (również boki). Masę przełożyć do formy i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Polewę czekoladową przygotować według przepisu podanego na opakowaniu.
Przestudzony mazurek wyjąć z formy, oblać polewą i przybrać ozdobami z masy marcepanowej lub bakaliami.
Źródło:http://swietne-przepisy.blogspot.com/2015/01/mazurek-czekoladowo-migdaowy.html