CIASTO:20 dag drobno posiekanych migdałów20 dag startej gorzkiej czekolady20 dag cukru pudru2 białka1 jajko2 łyżki mąki pszennejwafle do wyłożenia formy (30 x 40 cm)DO WYSMAROWANIA FORMY:2 łyżki masłaDO PRZYBRANIA:1 gotowa polewa czekoladowa10 dag masy marcepanowejMASA MARCEPANOWA:25 dag migdałów25 dag cukrusok z 1 cytryny1/2 łyżka octu 6 %Przygotować masę marcepanową:migdały sparzyć, obrać ze skórki, lekko zrumienić na suchej patelni i dwukrotnie zemleć. Z cukru, 1/2 szklanki wody i octu ugotować syrop. Nieco go ostudzić i ucierać drewnianą łyżką. Następnie nadal ucierając aż do uzyskania jednolitej masy, dodać migdały i sok z cytryny.Marcepan można zabarwić sokiem z marchwi lub buraków albo barwnikami spożywczymi.Przygotować ciasto:białka i jajko utrzeć z cukrem pudrem do białości i dalej ucierając, stopniowo dodawać czekoladę oraz mąkę. Następnie delikatnie połączyć masę z migdałami. Formę do pieczenia wysmarować masłem i wyłożyć waflami (również boki). Masę przełożyć do formy i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.Polewę czekoladową przygotować według przepisu podanego na opakowaniu.Przestudzony mazurek wyjąć z formy, oblać polewą i przybrać ozdobami z masy marcepanowej lub bakaliami.