ßßß Cookit - przepis na Krewetki po grecku

Krewetki po grecku

Wykonanie

45 dag mrożonych krewetek,
10 dag sera typu solan lub feta,
1 pęczek cebuli dymki ze szczypiorem,
4 duże ząbki czosnku,
3/4 szklanki bulionu warzywnego z pasty,
10 kromek bagietki
3 łyżki natki pietruszki,
3 łyżki oliwy,
sól,
pieprz
Krewetki rozmrozić, opłukać zimną wodą i osączyć. Cebulki umyć, osączyć i pokroić razem ze szczypiorem. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Dymkę i czosnek podsmażyć na oliwie w rondlu z grubym dnem. Dodać krewetki i chwile smażyć, stale mieszając. Kiedy krewetki będą różowe i nieprzejrzyste, wlać bulion, doprawić solą oraz pieprzem, doprowadzić do wrzenia i gotować 3 min.
Potrawę przełożyć do naczynia żaroodpornego lub kamionki, posypać pokruszonym serem i natką pietruszki, doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Obok położyć kromki bułki i wstawić na 6 min do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C.
Źródło:http://swietne-przepisy.blogspot.com/2015/01/krewetki-po-grecku.html