Wykonanie
45 dag mrożonych
krewetek,10 dag
sera typu solan lub
feta,1 pęczek
cebuli dymki ze
szczypiorem,4 duże ząbki
czosnku,3/4 szklanki
bulionu warzywnego z pasty,10 kromek
bagietki3 łyżki
natki pietruszki,3 łyżki
oliwy,
sól,
pieprzKrewetki rozmrozić, opłukać zimną
wodą i osączyć.
Cebulki umyć, osączyć i pokroić razem ze
szczypiorem.
Czosnek obrać i zmiażdżyć.
Dymkę i
czosnek podsmażyć na
oliwie w rondlu z grubym dnem. Dodać
krewetki i chwile smażyć, stale mieszając. Kiedy
krewetki będą różowe i nieprzejrzyste, wlać
bulion, doprawić
solą oraz
pieprzem, doprowadzić do wrzenia i gotować 3 min.Potrawę przełożyć do naczynia żaroodpornego lub kamionki, posypać pokruszonym
serem i
natką pietruszki, doprawić świeżo zmielonym
pieprzem. Obok położyć kromki
bułki i wstawić na 6 min do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C.