Wykonanie
CIASTO1 kg
mąki krupczatki,szklanka
cukru,40 dag
margaryny,4
jajka,1
cukier waniliowy (1,6 dag),łyżka
proszku do pieczenia;do przygotowania formy:1 łyżka mada,łyżki
bułki tartej;do przybrania:50 dag
lodów waniliowych,1 szklanka
śmietanki 30-procentowej, łyżki
czekolady lub
kakao,1 łyżeczka
cukru pudruNADZIENIE2 kg
jabłek,1 szklanka
cukruPrzygotować ciasto:
Margarynę posiekać z
cukrem, dodać
żółtka,
cukier waniliowy,
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i zagnieść grudkowate ciasto.Przygotować nadzienie:
jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami i wymieszać z
cukrem.
Białka ubić na sztywną pianę. Blachę do ciasta wysmarować
masłem i wysypać
bułką tartą. Połową ciasta wyłożyć blachę, na wierzchu położyć
jabłka, a na nich pian ę . Wierzch posypa ć reszt ą ciasta startego na tarce z du ż ymi otworami. Jab ł ecznik wstawi ć do p iekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec 40 min na złoty kolor.Upieczone ciasto przestudzić i pokroić na kwadraty.
Śmietankę ubić z
cukrem pudrem. Na każdej porcji jeszcze ciepłego jabłecznika położyć kulkę
lodów, przybrać
bitą śmietaną oraz
czekoladą lub
kakao i od razu podawać.