ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik z lodami

Jabłecznik z lodami

Wykonanie

CIASTO
1 kg mąki krupczatki,
szklanka cukru,
40 dag margaryny,
4 jajka,
1 cukier waniliowy (1,6 dag),
łyżka proszku do pieczenia;
do przygotowania formy:
1 łyżka mada,
łyżki bułki tartej;
do przybrania:
50 dag lodów waniliowych,
1 szklanka śmietanki 30-procentowej, łyżki czekolady lub kakao,
1 łyżeczka cukru pudru
NADZIENIE
2 kg jabłek,
1 szklanka cukru
Przygotować ciasto:
Margarynę posiekać z cukrem, dodać żółtka, cukier waniliowy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść grudkowate ciasto.
Przygotować nadzienie: jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami i wymieszać z cukrem.
Białka ubić na sztywną pianę. Blachę do ciasta wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Połową ciasta wyłożyć blachę, na wierzchu położyć jabłka, a na nich pian ę . Wierzch posypa ć reszt ą ciasta startego na tarce z du ż ymi otworami. Jab ł ecznik wstawi ć do p iekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec 40 min na złoty kolor.
Upieczone ciasto przestudzić i pokroić na kwadraty. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Na każdej porcji jeszcze ciepłego jabłecznika położyć kulkę lodów, przybrać bitą śmietaną oraz czekoladą lub kakao i od razu podawać.
Źródło:http://swietne-przepisy.blogspot.com/2014/12/jabecznik-z-lodami.html